Basescu ii cere lui Ponta sa anuleze taxa la carburanti

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Presedintele Traian Basescu i-a transmis marti o scrisoare premierului Victor Ponta in care ii cere sa renunte la aplicarea cresterii taxei la carburanti, punctand ca prin aceasta masura “s-ar pune o presiune mult prea mare si inutila asupra mediului economic, dar si asupra consumatorului”, informeaza Administratia Prezidentiala, scrie Agerpres.

“Revin cu solicitarea de a renunta la introducerea, incepand cu 1 aprilie 2014, a cresterii anuntate a accizei la carburant intrucat prin aceasta masura s-ar pune o presiune mult prea mare si inutila asupra mediului economic, dar si asupra consumatorului individual”, spune Basescu in scrisoarea transmisa premierului.

El subliniaza ca efectele acestei cresteri, cu 42 de bani a litrului de benzina si motorina, se vor concretiza intr-o majorare a preturilor care va genera inflatie, precum si o scadere a consumului, atat la nivelul cetateanului, cat si al societatilor comerciale.

“In cazul transportatorilor, cresterea accizei cu 7 eurocenti pe litru va conduce la pierderea competitivitatii la nivel regional, cu impact direct asupra cifrei de afaceri. In plan intern, aceasta majorare va forta societatile de transport sa transfere aceste costuri asupra beneficiarilor finali, generand, astfel, o crestere a preturilor.

Un alt domeniu potential afectat este agricultura, care, in anul 2013, a avut o contributie decisiva la inregistrarea de catre Romania a unei cresteri economice peste asteptari. Cresterea accizei cu 7 eurocenti nu ar face altceva decat sa franeze o dezvoltare in continuare a acestui sector, mai ales in cazul in care conditiile meteo nu vor fi la fel de favorabile ca si in anul anterior. In cazul populatiei, cresterea pretului creeaza un dezechilibru semnificativ intre puterea de cumparare si venituri”, arata seful statului.

In acest context, Traian Basescu ii solicita premierului sa ia in considerare renuntarea la majorarea acestei accize.

“Avand in vedere cele mentionate anterior, va rog, domnule prim-ministru, sa luati in considerare renuntarea la aplicarea masurii de crestere a accizei la carburant, dat fiind ca bugetul aprobat pentru anul 2014 include rezerve care pot fi folosite astfel incat aceasta crestere de preturi nu este necesara. De asemenea, am convingerea ca masurile luate pentru reformarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) vor genera o mai buna colectare a veniturilor in anul 2014, asa cum v-ati angajat public”, conchide seful statului.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *