Basescu: Romania greseste daca saptamana viitoare nu-si corecteaza pozitia sa spuna ca nu primeste refugiati

home camp2
home camp2
home camp2

basescu pmpFostul presedinte Traian Basescu a declarat, luni, la TVR1, ca Romania greseste daca saptamana viitoare nu-si corecteaza pozitia la nivel european si sa spuna ca in urma unei analize a situatiei a decis sa nu primeasca refugiati.

“Dezavuez total abordarea legata de migratie de refugiati. Nu este aceasta abordarea corecta. Aceasta abordare cu cotele ar trebui sa fie voluntara. Cine vrea sa primeasca sa primeasca, cine i-a chemat sa-i primeasca. Și doamna Merkel are aici problemele domniei sale, pentru ca anuntul public:sa vina sirienii,refugiatii in Germania a fost un anunt catastrofal din punct de vedere al efectelor, datorita credibilitatii pe care o are cancelarul Germaniei”, a declarat Traian Basescu.

Fostul presedinte a adaugat ca “Romania greseste daca saptamana viitoare nu corecteaza pozitia, sa spuna: nu, noi am analizat, nu primim refugiati”.

“Aceasta poveste a cotelor nu face decat sa stimuleze migratia, pentru ca toti vor spune: ok,vreau sa ajung in Germania, vreau sa ajung in Marea Britanie, vreau sa ajung in Franta, dar daca nu, ma repartizeaza macar in Romania si tot in Uniunea Europeana sunt.”, a spus Basescu.

El a adaugat ca nu trebuie sa ne uitam la Ungaria, ci la Romania.”Aceasta este o capcana in care cadem cu usurinta”.

“Nu ma uit la Ungaria, eu ma uit la Romania si nu ma intereseaza ca propagandistic cineva ma pune in pachet cu Ungaria, cu Cehia, cu Slovacia. Nu ma intereseaza. Pur si simplu eu imi stiu interesul national, pentru ca aceasta poveste a cotelor, a repartizarii cotelor de migranti, de refugiati, cum vreti sa le spunem, nu exista in Tratatele Uniunii Europene”, a declarat fostul presedinte.

Basescu a adaugat, spunandu-i-se ca este o situatie exceptionala, ca ea trebuie tratata exceptional.

“Și a o trata execptional nu inseamna a o stimula sa se dezvolte in continuare. De ce ? Am 23 de milioane de someri in UE. E populatia Romaniei, plus populatia Republicii Moldova la un loc, e somera in Uniunea Europeana. Am in randul tineretului somaj de 25 % pana la 30% si am si tari unde somajul este 40% in randul tineretului. Nu am in Europa resura pentru piata muncii ? Am. De ce nu o recalifica daca nu se potriveste cu ce-mi trebuie. Sa spun:aduc sirieni ca am nevoie pe piata muncii, spre exemplu, din Germania, cand Europa are 23 de milioane de someri este incorect”, a declarat fostul sef de stat.

Basescu a adaugat pe acelasi subiect nu doreste sa spuna o rautate si nici sa-si compromita relatiile cu Angela Merkel, atunci cand presupune ca una din motivatiile cancelarului german pe tema refugiatilor ar fi legata de o nominalizare a acesteia la premiul Nobel pentru pace.

“Nu vreau sa spun o rautate si nu vreau sa-mi compromit relatiile cu doamna Merkel, dar nici nu exclud posibilitatea ca aceasta generozitate a domniei sale sa fi fost stimulata de faptul ca se afla pe lista scurta a celor care puteau sa primeasca premiul Nobel pentru pace. N-as vrea sa pun pe seama acestei dezvoltari atitudinea domniei sale, dar ma uit in Germania, guvernul landului Bavaria e extrem de reticent, au aparut reactii de la administratiile locale si la alte landuri. Nu poti absorbi (refugiati — n.r.) cultural nu-i poti absorbi”, a mai declarat fostul presedinte al Romaniei.

Basescu a spus ca solutiile la problema refugiatilor trebuie tratate in Siria.

“Solutia corecta este incheierea prin orice mijloc si in orice aliante a razboiului din Siria. Incheierea instabilitatii din Libia, punerea sub control a situatiei in Irak, controlul mai bun al situatiei din Afganistan care nu a degenerat atat de mult, dar avem Irak, Siria, Libia care a fost destabilizata complet si a devenit poarta de iesire din toata Africa, mai putin Magreb-ul care se duce prin Spania”, a mai spus fostul presedinte.

agerpres

Print Friendly, PDF & Email
home camp 1
home camp 1
home camp 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *