Basescu: Sunt multe argumente pentru inceperea discutiilor cu Moscova privind unirea Romaniei cu Republica Moldova

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

traian-basescu 2Traian Basescu a declarat marti la lucrarile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului ca tara noastra trebuie sa inceapa discutiile cu Moscova privind unirea Romaniei cu Republica Moldova si a sustinut ca Putin este un om cu care se poate discuta direct, informeaza AGERPRES.

„Eu zic ca sunt foarte multe argumente pentru inceperea unor discutii cu Moscova pe aceasta tema, dar avand la baza cunoasterea faptului ca cetatenii Republicii Moldova doresc acest lucru”, a afirmat fostul presedinte al tarii, Traian Basescu.

El a mentionat ca Romania trebuie sa foloseasca argumentul ca in Republica Moldova traieste o minoritate romaneasca, pornind de la actiunile si declaratiile Moscovei, respectiv ca isi apara cetatenii vorbitori de limba rusa.

„Aceste abordari in discutia cu Moscova, spre exemplu, trebuie sa porneasca exact de la ceea ce face si spune Moscova. A ocupat Anhazia si Osetia, in Georgia, spunand ca apara cetatenii georgieni de limba rusa. Asta a fost justificarea lui Putin ca oriunde in lumea asta vor fi majoritati, pe bucatele de teritorii, vorbitoare de limba rusa, Mama Rusia isi asuma sa aiba grija de ei si sa ii protejeze.

Pe o asemenea teorie, Romania este indreptatita sa discute cu Moscova, faptul ca in Republica Moldova traieste o minoritate romaneasca si de pe acest postament pot pleca discutiile. Sigur, va spun deschis, un singur lucru nu se va putea discuta cu Moscova, daca o astfel de abordare va exista si ar insemna sa existe curaj la Bucuresti: Transnistria. (…) Deci, din acest punct de vedere cred ca ar trebui sa incepem discutiile cu Moscova, ele vor dura mult, dar probabil se vor suprapune cu timpul in care in Republica Moldova se va ajunge la o majoritate care sa doreasca Unirea”, a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca diplomatia romana trebuie sa fie mai energica si sa nu mai existe temeri de a nu supara Moscova, intrucat „Putin este un om cu care se poate discuta direct”.

Integral pe AGERPRES

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole