Bauturi, masline si avioane pe lista produselor UE sanctionate de SUA

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Statele Unite ale Americii au inceput sa aplice de vineri, ora 00:01 (04:01 GMT) noi taxe vamale, pentru produse europene in valoare de 7,5 miliarde dolari, de la avioane si pana la branzeturi si vinuri, informeaza AGERPRES.

Cele mai afectate tari de aceste taxe sunt Spania, Germania, Franta si Marea Britanie, dar taxele vor afecta, in masura mai mica, si restul economiilor de pe piata unica europeana, ceea ce a declansat o etapa de tensiuni intre SUA si blocul comunitar.

Taxarea exporturilor din UE a venit dupa decizia de la inceputul lunii octombrie a Organizatiei Mondiale a Comertului in favoarea SUA privind subventiile ilegale pe care le-a primit producatorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washington-ul sa aplice sanctiuni in suma de 7,5 miliarde dolari (circa 6,9 miliarde euro) anual, potrivit EFE.

UE, la randul sau, asteapta ca OMC sa se pronunte intr-un caz similar legat de ajutoarele americane pentru Boeing si a avertizat SUA ca se vede obligata sa vina cu contramasuri similare.

Potrivit Eurostat, exporturile totale ale UE spre Statele Unite au atins anul trecut 320 miliarde euro, iar produsele vizate de taxele vamale suplimentare reprezinta exporturi anuale de aproximativ 6,8 miliarde euro. Noile taxe vamale se ridica la 10% pentru avioane si 25% pentru produsele alimentare si textile, precum si pentru produsele industriale germane.

Agentia de presa AFP a realizat, in contextul introducerii noilor taxe, o analiza vizand principalele sectoare si produse afectate.

Aeronautica

Avioanele de linie Airbus asamblate la Toulouse (Franta) sau Hamburg (Germania) vor fi supuse unor tarife de 10%, dar nu si subcontractorii. Exporturile aeronautice spre SUA s-au ridicat la 3,16 miliarde euro anul trecut, potrivit centrului german de studii IfW Kiel, insa valoarea totala a avioanelor pe care Airbus preconizeaza sa le vanda in 2020 in America de Nord se ridica la 120 miliarde dolari.

“Daca vom avea un razboi comercial vom ajunge cu doua monopoluri regionale: Boeing in America si Airbus in Europa”, a declarat o sursa industriala europeana. Sursa a adaugat ca in cazul avioanelor produse in Franta, SUA intentioneaza sa impuna tarife de import in valoare de 190 milioane de dolari.

Vinurile spaniole si franceze

O noua taxa de 25% vizeaza vinurile non efervescente franceze, spaniole, germane si britanice, cu un continut de alcool mai mic de 14% si in sticle mai mici de doi litri. Nu sunt afectate vinurile vrac sau sampania.

In 2018, vanzarile de vinuri franceze pe piata americana s-au ridicat la un miliard de euro, potrivit Federatiei exportatorilor de vinuri si bauturi spirtoase din Franta, care a cerut Guvernului de la Paris sa introduca imediat masuri de sprijin.

Spania va fi si ea afectata, in conditiile in care anul trecut a exportat spre SUA vinuri in valoare de 240 milioane euro, precum si Germania, cu exporturi de vinuri si bauturi spirtoase in valoare de 180 milioane euro.

In schimb, Italia, tara care nu face parte din consortiul Airbus, este scutita de sanctiuni, in conditiile in care anul trecut a avut exporturi de vinuri spre SUA in valoare de 1,5 miliarde euro.

Whisky-uri scotiene

Vor fi taxate, de asemenea, cu 25% bauturile spirtoase britanice, irlandeze, germane, spaniole si italiene, in timp ce coniacul francez este scutit. In prima linie este “whiskey single malt” scotian, care constituie mai mult de jumatate din valoarea produselor britanice vizate de SUA, cu o valoare de 460 milioane dolari anul trecut. Insa masurile care vizeaza “single malt”-ul scotian vor avea un efect disproportionat asupra micilor producatori independenti, in timp ce marile grupuri vor putea face fata sanctiunilor.

Branzeturi

Pe lista americana se regaseste o gama larga de branzeturi precum cheddar, stilton, parmezan, diferite soiuri de branza de capra sau de branzeturi albastre, cu exceptia notabila a roquefort-ului francez. Autoritatile franceze spun ca impactul tarifelor de 25% asupra branzeturilor franceze va fi unul marginal, insa Guvernul olandez avertizeaza ca aproximativ jumatate din exporturile olandeze, in valoare de 80 milioane euro anul trecut, vor fi afectate.

Uleiul de masline spaniol

Printre celelalte produse alimentare vizate se numara in special uleiul de masline spaniol, care va fi taxat cu 25%, alaturi de anumite fructe (portocale, lamai si cirese) si sucuri, precum si anumite tipuri de produse din carne si carnati, biscuiti si cafea din Germania. Anul trecut, Spania a exportat spre SUA ulei de masline in valoare de 405 milioane euro, iar sectorul asigura 400.000 de locuri de munca in Spania. Exporturile de masline au adus si ele un plus de 179 milioane euro. In total, jumatate din exporturile spaniole de produse agroalimentare spre SUA vor fi taxate, adica produse cu o valoare de un miliard de dolari.

In schimb, uleiul de masline din Italia (care anul trecut a realizat exporturi de 436 milioane euro spre SUA) nu va fi supus tarifelor suplimentare. Doar 500 milioane de euro din exporturile totale de patru miliarde euro de produse alimentare italiene spre SUA vor fi afectate.

Produse industriale germane

Daca automobilele au fost scutite de aceasta salva de sanctiuni impuse de autoritatile americane, anumite produse industriale germane, variind de la scule electrice portabile si pana la excavatoare produse in Germania, vor fi taxate cu 25%, la fel ca si lentilele pentru aparatele foto produse in aceasta tara.

Textilele britanice

Doar Marea Britanie va fi vizata de o taxa de 25% pentru produse textile in valoare de zeci de milioane de euro, care variaza de la pulovere de lana si casmir si pana la costume pentru barbati sau articole de lenjerie.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2