BEC: Pragul electoral de atribuire a mandatelor reprezinta partea intreaga din procentul de 5%

Pentru partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice si aliantele electorale, pragul electoral de atribuire a mandatelor reprezinta partea intreaga din procentul de 5% din totalul voturilor valabil exprimate in tara si strainatate pentru respectivele formatiuni, potrivit unei hotarari a Biroului Electoral Central adoptate marti, informeaza AGERPRES.

Conform hotararii privind interpretarea dispozitiilor art. 51, art. 52 alin. (1) lit. b) si art. 52 alin. (4) lit. m) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European publicate pe site-ul BEC, prin numarul total de voturi valabil exprimate la nivel national se intelege numarul de voturi exprimate in tara si strainatate pentru partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliante politice, aliante electorale si candidatii independenti.

“Partidelor politice, organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantelor politice si aliantelor electorale li se pot atribui mandate daca au obtinut, fiecare in parte, un numar de voturi valabil exprimate cel putin egal cu pragul electoral. Pentru stabilirea caturilor calculate conform procedurii prevazute la art. 52 alin. (1) lit. (b) din Legea nr. 33/2007, republicata, cu modificarile ulterioare, se utilizeaza valoarea calculata cu 8 zecimale, trunchiata si nerotunjita. In conditiile in care la ierarhizarea caturilor, calculate conform art. 52 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 33/2007, doua sau mai multe caturi sunt egale, ierarhizarea se va face dupa numarul de voturi valabil exprimate; daca si in aceste conditii exista egalitate, ordinea de ierarhizare va fi stabilita in functie de ordinea rezultata in urma tragerii la sorti efectuate de Biroul Electoral Central inaintea zilei de referinta”, se arata in hotararea BEC.

Atribuirea mandatelor se face de catre Biroul Electoral Central, in ordinea inscrierii candidatilor pe lista; daca nu sunt candidati suficienti in lista, mandatele se vor atribui urmatorului partid politic, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliante politice sau aliante electorale care a intrunit pragul electoral sau urmatorului candidat independent care a intrunit coeficientul electoral din sirul ordonat al caturilor calculate prin metoda d’Hondt.

Lista membrilor alesi pentru Parlamentul European va contine 33 de pozitii, ierarhizate in ordinea rezultata din parcurgerea listei sortate descrescator a caturilor calculate conform metodei d’Hondt. Candidatul declarat ales caruia ii va reveni cel de al 33-lea mandat se va regasi la pozitia 33, releva sursa citata.

Lista membrilor supleanti este ordonata dupa numarul total de voturi valabil exprimate pentru fiecare lista de candidati; daca si in aceste conditii exista egalitate, ordinea de ierarhizare va fi cea stabilita conform art. 2 alin. (2) din hotarare. Ierarhizarea supleantilor se face in ordinea inscrierii acestora in lista de candidati.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1