Benjamin Netanyahu, ingrijorat de intentiile lui Barack Obama in ultima perioada a mandatului

PNL

Benjamin NetanyahuPrim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu si-a exprimat deschis ingrijorarea miercuri seara privind posibilitatea ca presedintele american Barack Obama sa nu-si asume o initiativa de ultima ora privind conflictul cu palestinienii si colonizarea, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Biroul prim-ministrului a publicat un comunicat pentru a dezminti afirmatiile cu care a fost creditat de Channel 2 si potrivit carora “proiectul coloniilor se confrunta cu o amenintare existentiala” in ultimele saptamani ale mandatului lui Obama, intre alegerile prezidentiale americane din noiembrie si preluarea functiei de catre succesorul sau in ianuarie.

Netanyahu ar fi facut aceste afirmatii la o intalnire cu colonii din Cisiordania, printre care si locuitori ai coloniei Amona, care a facut obiectul unei dispute intre guvernul Netanyahu si administratia Obama, relateaza Channel 2.

Prim-ministrul Netanyahu “nu a facut afirmatiile care i-au fost atribuite” de Channel 2, a precizat serviciul sau de presa. “Insa a observat ca in trecut presedintii la final de mandat au promovat initiative care nu corespundeau intereselor Israelului”, a adaugat acesta.

Netanyahu “a adaugat ca spera ca acest lucru sa nu se repete si conteaza pe faptul ca SUA nu isi vor schimba politica pe care o au de decenii, respectiv de a impiedica adoptarea de catre Consiliul de securitate al ONU a unor rezolutii antiisraeliene”, a precizat serviciul de presa al premierului israelian.

Clasa politica israeliana se intreaba de luni de zile daca Barack Obama, nemultumit de paralizia eforturilor de pace intre israelieni si palestinieni si de continuarea colonizarii, nu va incerca sa-si lase amprenta asupra dosarului la final de mandat.

Principala ingrijorare este ca nu cumva marele aliat istoric al Israelului sa renunte sa-si foloseasca dreptul de veto impotriva unei rezolutii in Consiliul de Securitate care denunta colonizarea. Dupa ani de zile de relatii tensionate intre Obama si Netanyahu, administratia Obama a inceput recent sa foloseasca un ton mai dur in chestiunea coloniilor, acuzand deschis Israelul ca nu si-a respectat cuvantul.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1