BERD avertizeaza ca tarile din Europa de Est si Turcia vor fi afectate de Brexit

Comertul in multe economii emergente din Europa si din statul vecin Turcia va fi afectat daca iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va avea loc fara un acord de tranzitie, se arata intr-un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvolare (BERD) publicat vineri, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Institutia financiara, care pompeaza anual miliarde de euro in Europa de Est si in Turcia, a estimat ca 6,8% din valoarea adaugata combinata a exporturilor regiunii va fi afectata de orice potentiala intrerupere a legaturilor comerciale. Cel mai ridicat procent va fi in Cipru, Turcia si Polonia, pentru care piata britanica reprezinta intre 7,9% si 9,1% din totalul volumelor de export, se arata in raport.

Iesirea Marii Britanii din UE fara un acord nu va afecta Europa de Est si Turcia doar prin comertul direct, ci si prin exporturile indirecte, prin lantul valoric interconectat la nivel european, avertizeaza BERD. Institutia da ca exemplu componentele auto exportate din Slovacia in Germania, unde sunt asamblate si exportate ca produs final in Regatul Unit.

Camera Comunelor voteaza vineri acordul de retragere din UE, nu insa si declaratia politica privind relatiile post-Brexit dintre Regatul Unit si UE.

Legislativul de la Londra a respins acordul de doua ori, in ianuarie si martie, intrucat deputatii pro-europeni au apreciat ca acesta va mentine legaturi prea slabe cu UE, in timp ce deputatii sustinatori ai Brexitului au considerat ca, dimpotriva, Marea Britanie ar ramane captiva in uniunea vamala europeana din cauza clauzei de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeza.

Un vot favorabil doar pentru acordul de retragere i-ar permite Regatului Unit sa se incadreze in termenii deciziei liderilor europeni privind amanarea datei Brexitului pana la 22 mai, pentru ca pana atunci sa poata continua discutiile in vederea gasirii unei solutii pentru iesirea din impas. In cazul unui nou vot negativ in Camera Comunelor, conform aceleiasi decizii, ar urma un Brexit fara acord pe 12 aprilie.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost infiintata in 1991 pentru a investi in fostele state din blocul comunist si a le ajuta sa faca tranzitia la economia de piata. In ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si Orientul Mijociu. In prezent, BERD investeste in Mongolia, Turcia, Maroc, Egipt, Tunisia si Iordania, precum si in Grecia si Cipru, tari din zona euro afectate insa de criza datoriilor.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori institutionali din Romania, cu investitii de 7,6 miliarde euro in peste 400 de proiecte. Institutia a sustinut in 2017 un numar de 29 de proiecte de investitii in valoare de 546 milioane de euro. Din aceasta finantare, 93% au fost acordate sectorului privat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1