BERD si-a revizuit, in jos, estimarile privind avansul economiei romanesti in 2018 si 2019

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Economia Romaniei ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere de 4,2%, pentru ca anul viitor avansul economiei sa se reduca la 3,6%, potrivit celor mai recente prognoze publicate joi de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), informeaza AGERPRES.

Comparativ cu precedentele prognoze din luna mai, BERD si-a revizuit, in jos, estimarile privind evolutia economiei romanesti cu 0,4 puncte procentuale pentru acest an, de la 4,6% pana la 4,2%, si cu 0,6 puncte procentuale pentru anul viitor, de la 4,2% pana la 3,6%.

BERD sustine ca relansarea economiei continua in majoritatea tarilor in care investeste, dar persista riscuri din cauza tensiunilor comercial globale, a nivelul ridicat de indatorare a companiilor si a instabilitatii geopolitice. BERD se asteapta ca economiile in care investeste sa inregistreze o crestere de 3,2% in 2018 si 2,6% in 2019, in ambele cazuri prognozele fiind revizuite in jos ca urmare a incetinirii economiei Turciei.

“Bulgaria inregistreaza performante bune, la fel ca si Romania, in pofida unor semne de supraincalzire”, subliniaza BERD.

Institutia financiara avertizeaza insa ca o iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana fara un acord cu privire la comert si investitii ar afecta cel mai mult tarile din Europa de Sud-Est din regiunile in care BERD investeste.

“Cumulat, impactul economic al unui Brexit fara acord este preconizat sa fie cel mai mare pentru economiile din Europa de Sud-Est, in principal prin intreruperea legaturilor comerciale cu Marea Britanie si alte economii avansate din Europa, a impactului asupra procesului de reforma si a reducerii fondurilor europene structurale si de coeziune”, avertizeaza BERD.

In pofida revizuirii, BERD este mai optimist decat Fondul Monetar International cu privire la perspectivele economiei romanesti. La inceputul lunii octombrie, FMI si-a revizuit, in jos, estimarile privind evolutia economiei romanesti pana la 4% in 2018, cu 1,1 puncte procentuale mai putin decat estima in primavara, preconizand ca in 2019 Romania urmeaza sa inregistreze o crestere economica de 3,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai putin decat estima in aprilie.

In schimb, Comisia Nationala de Prognoza mizeaza pe o crestere a PIB de 5,5% in 2018, urmata de cresteri de 5,7% in 2019 si 2020 si de 5% in 2021.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost infiintata in 1991 pentru a investi in fostele state din blocul comunist si a le ajuta sa faca tranzitia la economia de piata. In ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si Orientul Mijociu. In Romania, BERD se numara printre investitorii institutionali de top. Pana in prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro in tara in peste 400 de proiecte. Numai in 2017 a investit 550 milioane de euro in Romania. Din aceasta finantare, peste 500 milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai inalt nivel din ultimii sapte ani.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1