Berlinul aproba inghetarea chiriilor timp de cinci ani

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Autoritatile locale din Berlin au decis marti inghetarea chiriilor timp de cinci ani, la solicitarea rezidentilor care sustin ca orasul lor, odata faimos pentru ca era accesibil, a devenit mult prea scump, transmit BBC si Reuters, informeaza AGERPRES.

Problema cresterii chiriilor afecteaza intreaga tara, dar este extrem de acuta in capitala Berlin, unde chiriile s-au dublat in ultimul deceniu, in conditiile in care piata muncii infloritoare a atras un aflux de muncitori, ceea ce a pus presiuni asupra pietei imobiliare. Berlinezii critica activitatea unor companii imobiliare, precum Deutsche Wohnen si Vonovia, care au cumparat mii de cladiri, profitand de preturile mai scazute decat in alte capitale europene.

Conform statisticilor, aproximativ 85% din berlinezi stau cu chirie, iar in ultimul deceniu aproximativ 40.000 de persoane se muta in fiecare an in Berlin.

Katrin Lompscher, senator pentru dezvoltare urbana si locuinte in Berlin, a anuntat ca inghetarea chiriilor se va aplica retroactiv din 18 iunie – o masura care aparent impiedica firmele care inchiriaza locuinte sa majoreze chiriile inainte ca proiectul sa devina lege, probabil in ianuarie.

Reglementarea adoptata marti se va aplica unui numar de 1,4 proprietati imobiliare, dar nu si locuintelor sociale, care sunt reglementate separat, sau noilor cladiri.

Chiar daca chiriile in Berlin au crescut, ele sunt mult sub nivelul celor din Londra, Barcelona, Rotterdam, Milano si Paris. Un apartament cu doua camere in Berlin, intr-o zona la moda, Prenzlauer Berg, costa aproximativ 1.500 de euro pe luna, aproape jumatate fata de costul unui apartament similar in Primrose Hill din Londra.

Actiunile Deutsche Wohnen, compania imobiliara cu portofolii masive in Berlin, au scazut marti cu 0,9%.

In aprilie, zeci de mii de persoane au participat la marsuri de protest in mai multe orase din Germania, precum Munchen, Koln, Frankfurt si Berlin, fata de cresterea agresiva a chiriilor.

Potrivit unui studiu recent realizat de firma de consultanta imobiliara CBRE Berlin si banca germana Berlin Hyp AG, pretul mediu al unei chirii in Berlin a trecut de 10 euro pe metru patrat pe luna.

Din cele aproximativ doua milioane de apartamente cu chirie din Berlin, societatea Deutsche Wohnen detine 115.000 de apartamente, iar Vonovia detine 44.000 de apartamente.

In 2018, Vonovia a majorat pretul mediu al chiriei cu 4,2%. Aceasta evolutie a preturilor este stimulata de popularitatea marilor orase din Germania, unde, atat germanii, cat si europenii, vin sa se instaleze cu zecile de mii in fiecare an, fara ca oferta de noi locuinte sa urmareasca cererea.

“De cinci ani, avem o crestere a constructiilor de noi locuinte, insa aceasta nu acopera deficitul, deoarece sunt construite prea putine locuinte sociale si locuinte cu preturi accesibile”, explica Ulrich Ropertz, purtatorul de cuvant al Asociatiei Locatarilor Germani.

In plus, acesta sustine ca societatile imobiliare precum Vonovia sau Deutsche Wohnen beneficiaza de o “influenta politica la scara nationala”, care le permite sa blocheze adoptarea unor masuri adecvate pentru a tine sub control chiriile.

Potrivit datelor Eurostat, jumatate dintre germani sunt chiriasi. In timp ce in Romania aproximativ 96% dintre persoane locuiesc in apartamente sau case proprietate personala, cel mai mare procent din UE, in Germania proportia este de 51,7%.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2