Berlinul, Moscova si Parisul cer incetarea luptelor in Ucraina

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

armata ucrainaMinistrii afacerilor externe german, francez, rus si ucrainean si-au exprimat luni noapte “profunda ingrijorare” asupra violarilor incetarii focului in Ucraina, cerand oprirea luptelor si un dialog politic, intr-un comunicat comun citat de AFP transmite Agerpres.

“Ne exprimam profunda ingrijorare cu privire la luptele care au avut loc in acest weekend, in special cu implicarea armelor grele in apropiere de Sirokin si aeroportul din Donetk.

Facem apel la toate partile sa inceteze luptele”, au declarat cei patru ministri din cadrul asa-numitului format “Normandia”, intr-un text difuzat la sfarsitul unei lungi reuniuni la Berlin.

Ei au cerut “retragerea armamentului greu”, dar de asemenea retragerea “mortierelor, armelor grele cu calibrul sub 100 mm, precum si tuturor tipurilor de tancuri”. Acest apel “merge mai departe” de acordul de la Minsk semnat in februarie, a declarat seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, comentand rezultatul reuniunii in fata reporterilor.

El a insistat asupra importantei de a lucra la organizarea de alegeri locale in estul Ucrainei.

Cei patru ministri si-au anuntat intentia de a infiinta “patru grupuri de lucru cat mai curand posibil in cadrul grupului de contact trilateral”, ce include Ucraina, Rusia si OSCE. Ele trebuie sa se ocupe de “securitatea, procesul politic, chestiunile umanitare si afacerile economice” in zona de conflict.

Steinmeier a subliniat ca discutia de luni noapte a fost “foarte lunga, foarte intensa si in parte foarte conflictuala”.

“Nimic nu este usor in criza ucraineana, nu este o noutate”, a remarcat el, subliniind ca nu exista “nicio alternativa” la dialogul politic.

Rezultatele intalnirii de la Berlin vor fi discutate pe larg la o reuniune a ministrilor afacerilor externe ai G7 marti si miercuri la Lübeck (nordul Germaniei), in timp ce violenta s-a intensificat in estul Ucrainei in ultimele zile.

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2