Biblioteca Judeteana Baia Mare: Expozitie de fotografie despre “Maramures – oameni si locuri” (FOTO)

vernisaj expozitie oameni si locuriLuni, 11 ianuarie, in Salonul Artelor al Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc vernisajul expozitiei de fotografie intitulate “Maramures – oameni si locuri”, dedicate Zilei Nationale a Artei Fotografice in Romania.

Vernisajul a avut loc cu ocazia aniversarii a 204 ani de la nasterea lui Carol Popp de Szathmari (11 ianuarie 1812, Cluj – 3 iulie 1887, Bucuresti), primul fotograf de arta si documentarist din Regatul Roman si unul dintre primii zece fotografi din Europa. De asemenea, evenimentul face parte din programul de sustinere a candidaturii municipiului Baia Mare pentru obtinerea titlului de Capitala Europeana a Culturii in 2021.

Sunt expuse lucrari realizate de artistii fotografi Tudorel Ilie, Felician Sateanu, Ioan Brezoszki (Romania), Banfi Barnabas si Csider Balint (Ungaria). Expozitia internationala itineranta a fost prezentata si in orasele din Ungaria infratite cu Baia Mare: Gyula, Szolnok, Hodmezovasarhely si Nyregyhaza.

La vernisaj au participat fotografii Ilie Tudorel (moderatorul evenimentului), Felician Sateanu si Ioan Brezoszki, dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii judetene, prefectul Anton Rohian, Istvan Ludescher, viceprimarul Municipiului Baia Mare, Andreea Ciortea, directorul executiv al Fundatiei Baia Mare – 2021, etnologul Pamfil Biltiu, Nelu Sovre, primarul comunei Cernesti, copii din Cernesti, alti iubitori ai fotografiei si ai Maramuresului.

Prefectul Anton Rohian a prezentat Maramuresul asa cum e el astazi, napadit de kitsch si luptandu-se sa isi salveze arhitectura traditionala.

El a aratat publicului o serie de fotografii reprezentand frumoase case din lemn si porti traditionale, unele restaurate de ONG-uri sau chiar de persoane fizice, adesea straini, asezate in contrast cu garduri de inox care amintesc de un gheto sau cu vile vopsite in culori tipatoare, in care locuiesc doar batrani si copii.

Cu toate acestea, prefectul s-a aratat optimist in ceea ce priveste viitorul acestui judet, fapt la care contribuie si initiativa lui Teodor Ardelean de a publica un numar al revistei FAMILIA ROMANA dedicat proiectului „Salvati satul maramuresean”.

Expozitia va fi deschisa pana vineri, 15 ianuarie, intre orele 8-19.

Institutia Prefectului – Judetul Maramures

vernisaj expozitie oameni si locuri 2

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

1 Comment

  1. Emil

    Primarul a lipsit ? , doar a amanat o sedinta de Consiliul local datorita acestei expozitii ~!!!!!!!!!

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1