Expozitia de arta fotografica „Romania – Repere Culturale” este o expozitie-eveniment care isi propune sa promoveze in randul iubitorilor de cultura din tara si din strainatate valorile culturii nationale romanesti.
Expozitia este inclusa in cadrul Festivalului International de Fotografie „Carol Pop de Szathmari” editia a VI-a, 2019.
Turneul national al expozitiei va parcurge toate regiunile istorice ale Romaniei, ajungand apoi si pe la romanii din diaspora, in muzee si alte institutii de cultura.
Vernisajul-eveniment de lansare a expozitiei va avea loc marti 15 ianuarie 2019 orele 17.00 in „Salonul Artelor” de la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare, judetul Maramures.
„Aceasta lansare expozitionala simbolica este dedicata Zilei Culturii Nationale a Romaniei si sarbatoririi geniului poeziei romanesti Mihai Eminescu. Ziua in care omagiem memoria celui mai mare poet al romanilor propune ca tema majora de reflectie, extrem de actuala, rolul pe care cultura il are in pastrarea si cultivarea identitatii nationale romanesti, in conditiile diversitatii culturale europene.
Odata cu Eminescu se cuvine sa ii sarbatorim si pe Constantin Brancusi, Ion Creanga, George Enescu si pe multi alti creatori, unii ramasi anonimi, care si-au adus contributia la ce este azi cultura noastra nationala.
Obiectivul expozitiei este sa faca cunoscute publicului larg valorile culturii noastre nationale, recunoscute pe plan mondial. Este vorba despre acele valori patrimoniale romanesti care ne diferentiaza cultural de alte popoare si ne fac mandri ca suntem romani, mai ales acum cand are loc un proces de globalizare si de nivelare a valorilor pe plan mondial.
Avem nevoie mai mult ca oricand de repere culturale. Lipsa punctelor de reper cultural, anihilarea valorilor autentice prin suprapunerea subculturii, o implicare redusa sau chiar neimplicarea elitelor, autosuficienta factorilor decizionali poate duce cu timpul la deteriorarea continua a culturii noastre romanesti in chiar ansamblul ei. Se impune protejarea, conservarea si valorificarea mostenirii noastre culturale prin recalibrarea reperelor la noile realitati cu care ne confruntam in societatea romaneasca actuala si in lume. Este necesar un re-branding cultural al Romaniei contemporane!
Expozitia de arta fotografica Romania – Repere Culturale prezinta intr-un numar de peste 50 de lucrari de arta fotografica unele avand mari dimensiuni, cele mai importante repere culturale din cadrul patrimoniului cultural (inclusiv traditional) tangibil si intangibil al Romaniei.
Toate aceste fotografii color realizate la un inalt nivel artistic se constituie intr-o oglinda vie a bogatiei culturale de care dispune poporul roman si pot fi un important vector de promovare a turismului cultural din Romania.
Aceasta expozitie este o provocare pentru vizitatori de a redescoperi acum minunata cultura romaneasca, imbogatindu-se sufleteste cu noi si bogate informatii culturale si spirituale ca repere culturale.
Toti romanii au datoria sa cunoasca si sa aprecieze aceasta inestimabila avutie nationala si europeana care este patrimoniul cultural al Romaniei, o parte integranta a identitatii poporului roman, dar totodata si o valoare universala a umanitatii ! Avem nevoie de noi repere culturale ca sa putem prinde radacini adanci la noi acasa in Romania!”, se arata intr-un comunicat de presa.
Expozant: Ilie Tudorel
NOTA: Programul cultural „Romania-Repere Culturale” mai cuprinde proiectul expozitiei de fotografie „Comorile Romaniei” ”(tematica: patrimoniul romanesc UNESCO) alaturi de proiectul expozitional „Comorile Europei”(tematica: patrimoniul cultural european si/sau UNESCO), proiectul expozitional „Zestrea Vie Romaneasca” (tematica: civilizatia rurala,obiceiuri,traditii si mestesuguri din patrimoniul material si imaterial romanesc si/sau UNESCO) – fotografii artistice realizate de artistul fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare, judetul Maramures. Expozitiile sunt insotite de expuneri cu digiporame la cerere.
Vlad HERMAN