Bicicleta romaneasca, in topul european. Fabricile din Romania produc mai ales pentru export

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Romania a devenit unul dintre principalii producatori de biciclete din Europa. E vorba in special de biciclete de agrement iar cea mai mare parte a productiei este exportata. Un milion de biciclete sunt fabricate anual la Deva, Targoviste sau Resita, iar alte fabrici se vor deschide in curand. Aceeasi piata in crestere reclama din nou infrastructura din romania: de multe ori un pericol pentru biciclisti.

Peste 20 de milioane de biciclete sunt vandute anual in Europa. 13 milioane sunt fabricate chiar pe continent, iar Romania a devenit al saselea producator ca volum. Este vorba in primul rand de bicicltele de agrement. Numai cele fabricate la Deva ajung in 22 de tari europene, iar cererea creste, informeaza TVR1.

Romania este si al doilea producator de componente pentru biciclete din Europa, dupa Italia. Peste patru mii de oameni lucreaza in fabricile, magazinele si service-urile specializate din Romania, estimeaza patronatul din domeniu.

Aproape 80% din bicicletele fabricate la noi sunt vandute in Germania, Olanda sau in alte tari mai ales europene. Din cele aproape 400.000 de biciclete cumparate in Romania anual, aproape jumatate sunt produse in tara. Comerciantii spun ca romanii au devenit mai informati si cheltuiesc si cateva mii de lei pentru o bicicleta de calitate.

Pretul conteaza cel mai mult in alegerea unei biciclete. Olandezii cheltuiesc 900 de euro in medie pentru o bicicleta, danezii peste 600 de euro, dar pentru romani pretul mediu este de aproximativ 150 de euro.

In vest, cei cu bugete mai generoase au trecut deja la bicicletele electrice, mai scumpe, dar si mai comode.

Se estimeaza ca doar 2- 3% dintre romani folosesc bicicleta ca mijloc alternativ de transport, de aproape zece ori mai putini decat olandezii sau danezii. Bicicletele s-ar putea inmulti si pe drumurile din Romania, chiar si in lipsa infrastructurii, daca deputatii aproba legea care le permite angajatorilor sa le acorde angajatilor bonuri cu care sa-si cumpere biciclete sau piese. In limita a 1500 de lei pe trei ani. Proiectul are deja aprobarea Senatului.

Pretul mediu al bicicletei

Romania: 150 euro

Olanda: 914 euro

Danemarca: 650 euro

Germania: 557 euro

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

1 Comment

  1. floare

    Dupa capul politrucilor locali Maramuresul nu are nevoie de fabrici.Vad ca in Deva,Targoviste si Resita merita.

    Reply

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2