Bilant DGA 2018: Crestere cu 33% a incercarilor de dare de mita catre functionarii MAI si respinse de acestia

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Incercarile cetatenilor de a oferi mita functionarilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI) si respinse de acestia au crescut cu peste 33% in 2018 fata de anul 2017, potrivit bilantului Directiei Generale Anticoruptie facut public joi, informeaza AGERPRES.

„Referitor la tipologia faptelor de coruptie, in functie de numarul de suspecti inregistrat in anul 2018, se poate observa cresterea cu peste 33% a infractiunilor de dare de mita, fapte savarsite de cetateni si respinse de functionarii MAI”, se arata in bilant.

Prin activitatile procedurale derulate au fost efectuate cercetari cu privire la 1.495 de suspecti, dintre care 174 lucratori MAI, 24 avand functii de conducere si 150 functii de executie. In anul 2018 au fost inculpate 884 persoane, dintre care 115 lucratori ai ministerului, 15 cu functii de conducere si 100 de executie.

„Politia judiciara din cadrul DGA a efectuat acte procedurale in baza ordonantelor de delegare dispuse de procurorii de caz si sub directa coordonare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directiei Nationale Anticoruptie, respectiv Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism”, potrivit bilantului.

Astfel, in anul 2018 au fost efectuate cercetari si au fost inaintate la parchete 2.381 de dosare penale. Dintre acestea, 1.059 (+3% comparativ cu anul 2017) au fost initiate din sesizare proprie, iar 1.322 au fost primite de la diferite structuri de parchet.

Potrivit bilantului, in 2018 s-au desfasurat 4.424 activitati de informare si instruire anticoruptie (+14%), la care au participat 68.109 angajati (+18%), 10.626 cu functii de conducere si 57.483 cu functii de executie. In context, peste 53% din personalul total al ministerului a participat la o forma de pregatire anticoruptie.

Pe linia prevenirii coruptiei in randul personalului MAI, in 2018 au fost instruiti aproape 69.000 functionari MAI. De asemenea, au crescut cu 22% denunturile si autodenunturile functionarilor MAI privind fapte de coruptie.

„Ca urmare a masurilor preventive, au fost consemnate 141 de situatii in care functionarii ministerului au sesizat DGA atunci cand li s-au oferit sume de bani sau alte foloase in schimbul unor servicii, precum si 52 de cazuri in care s-a denuntat implicarea unor colegi in comiterea unor fapte de coruptie”, precizeaza DGA. S-a consemnat o crestere cu 22% a acestor semnalari comparativ cu anul anterior, „stare de fapt care reflecta evolutia gradului de responsabilitate la nivelul efectivelor MAI”.

In baza informatiilor de interes operativ transmise prin apelurile call-center anticoruptie la numarul 0800.806.806 de catre apelanti, au fost initiate sau completate 17 dosare penale si au fost initiate si derulate patru actiuni de prindere in flagrant.

Potrivit procedurii de testare a integritatii profesionale a personalului ministerului, in anul 2018 s-au efectuat 132 de teste de integritate profesionala (+76% comparativ cu anul 2017), dintre care 121 cu rezultat pozitiv (lucratorii MAI testati au dat dovada de integritate) si 11 cu rezultat negativ.

Aceste teste au vizat 148 lucratori ai ministerului (doar 12 dintre acestia au primit sume de bani sau foloase pentru a nu-si indeplini atributiile de serviciu).

„In ceea ce priveste activitatile desfasurate pe linia managementului riscurilor si al vulnerabilitatilor la coruptie, reprezentantii DGA au participat la indrumarea de specialitate a grupurilor de lucru pentru prevenirea coruptiei constituite la nivelul structurilor ministerului (389 de activitati cu participarea a 1.975 de angajati ai MAI), fiind adoptate registrele revizuite ale riscurilor de coruptie in cadrul fiecarei structuri centrale si teritoriale din MAI”, se arata in bilant.

Potrivit DGA, la data de 31.12.2018, la nivelul Directiei Generale Anticoruptie erau incadrate 69,2% din posturile prevazute, iar un aspect important este constituirea unei grupe de studenti din Academia de Politie „Alexandru Ioan Cuza”, cu profil „anticoruptie”, care vor activa la DGA dupa terminarea studiilor.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole