Bilant DLAF 2018: DNA – sesizat in 153 de cazuri cu suspiciuni de frauda ce afecteaza interesele UE

PNL

Departamentul pentru lupta antifrauda a transmis, in anul 2018, la DNA 153 de actiuni prin care se semnalau fraude ce afectau interesele Uniunii Europene si alte sapte – la parchetele mici din tara, potrivit raportului de activitate al DLAF pe anul trecut, informeaza AGERPRES.

In anul 2018, DLAF a avut in lucru 557 de actiuni de control, din care au fost finalizate 259 de cazuri. In 160 de cazuri s-au constatat indicii privind savarsirea unor fraude care afecteaza interesele financiare ale Uniunii Europene, fiind sesizate organele de urmarire penala, se arata intr-un comunicat al DLAF.

Pentru cele 160 de actiuni de control finalizate cu suspiciune de frauda, DLAF a sesizat Directia Nationala Anticoruptie in cazul a 153 de lucrari si parchetele mici – in cazul a sapte dintre acestea.

In anul 2018, in baza notelor de control transmise de-a lungul timpului de catre DLAF, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au intocmit 12 rechizitorii si un acord de recunoastere a vinovatiei, precizeaza sursa citata.

Pe linia cooperarii cu Oficiul European de Lupta Antifrauda, in anul 2018, DLAF a acordat OLAF asistenta tehnica in 87 de cazuri.

Valoarea estimata a impactului financiar, rezultata in urma investigatiilor DLAF, a fost de 76.044.094,34 de euro pentru lucrarile din anul 2018.

Potrivit bilantului DLAF, in urma actiunilor de control desfasurate in perioada ianuarie – decembrie 2018, s-au constatat indicii privind savarsirea unor fapte de natura penala care afecteaza interesele financiare ale UE, in numeroase domenii.

* In domeniul asistentei sociale, verificarile au fost legate de incluziunea persoanelor vulnerabile pe piata muncii (persoane cu dizabilitati, someri de lunga durata, persoane defavorizate, persoane marginalizate, persoane excluse social sau supuse riscurilor de excluziune sociala.

* In cel al comunicatiilor controalele au fost legate de dezvoltarea zonelor rurale, prin introducerea infrastructurii de broadband la sate, respectiv imbunatatirea conditiilor de viata pentru populatia din mediul rural si asigurarea accesului la unele servicii de baza.

* In infrastructura – verificarile au vizat constructia, modernizarea si reabilitarea infrastructurii rutiere

* In domeniul educatiei, controalele au fost legate de reabilitarea si modernizarea unitatilor de invatamant, imbunatatirea educatiei si formarii profesionale, in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere

* In agricultura au fost vizate obtinerea subventiilor, imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale, iar in domeniul pescuitului – infiintarea fermelor de peste, valorificarea si conservarea traditiilor.

Departamentul pentru lupta antifrauda (DLAF), potrivit atributiilor ce ii revin, efectueaza sau coordoneaza actiuni de control, in vederea identificarii neregulilor, fraudelor si a altor activitati ilicite, in legatura cu gestionarea, obtinerea si utilizarea fondurilor europene si a celor de co-finantare aferente, precum si a oricaror altor fonduri ce intra in sfera intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1