Bilant: Ponderea Turismului in PIB a crescut la 2,6%, in 2017

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Ponderea Turismului in Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de la 1,5%, in 2016, la aproximativ 2,6% in 2017, iar pentru acest an sunt preconizate alte cresteri importante, bazate pe masurile aplicate in cursul anului 2017, declara fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, intr-un comunicat in care prezinta bilantul ultimului an, informeaza AGERPRES.

„O mare realizare a anului 2017 este acordarea voucherelor de vacanta, in valoare de 1.450 de lei, pentru angajatii din sectorul bugetar. Acest program a fost adoptat la 30.06.2017, prin Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta. Actul normativ prevede obligativitatea acordarii voucherelor de vacanta angajatilor din sistemul bugetar, masura asumata prin Programul de Guvernare 2017-2020. Calculele care au stat la baza acestei masuri au vizat intregul sector HORECA, astfel incat s-a pornit de la premisa ca cei circa 1,5 milioane de angajati din sistemul public vor putea sa foloseasca aceste vouchere doar pentru a cumpara vacante in Romania, iar cheltuielile suplimentare vor ramane in sectorul HORECA, prin cheltuieli specifice”, se precizeaza in documentul citat.

Potrivit fostului ministru al Turismului, o alta realizare a anului trecut este implementarea Master Planului pentru Turism, pornind de la inventarierea si evaluarea investitiilor nefinalizate din fonduri europene si guvernamentale. Cu ajutorul Master Planului, s-au asigurat fondurile pentru finalizarea investitiilor care reprezinta certitudini pentru dezvoltarea turismului in fiecare zona unde investitiile au fost contractate.

Lista proiectelor de investitii in turism incluse in Master Plan a rezultat in urma analizei grupului de lucru constituit la nivelul Ministerului Turismului, in care au fost cooptati experti de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Finantelor, Ministerul Culturii si reprezentanti ai structurilor asociative.

„Grupul de lucru a analizat circa 1.200 de propuneri de proiecte transmise de autoritatile publice locale si a stabilit criteriile de selectie/eligibilitate pentru proiecte. Atat activitatile majore, cat si domeniile prioritare ale master-planului privind investitiile in turism au fost stabilite pe baza studiului realizat de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Turism, in care a fost cuprinsa si o inventariere a proiectelor de investitii in turism dezvoltate in tara noastra in ultimii ani”, se mai arata in comunicatul Ministerului Turismului.

Documentul aminteste, de asemenea, faptul ca anul trecut a fost adoptata legea pentru garantarea pachetelor de servicii turistice, dupa un an de analiza a problemelor care afecteaza in egala masura turistii si agentiile de turism. Legea 277/28 decembrie a fost publicata in Monitorul Oficial din 4 ianuarie 2018.

„Masura raspunde cerintelor pietei, precum si celor ale Comisiei Europene, prin transpunerea noilor norme in domeniu. Masura nu are ca efect doar protectia consumatorului, ci si incurajarea start-up-urilor din turism care erau obligate sa plateasca prime de asigurare extrem de costisitoare pentru a se putea licentia prima oara”, subliniaza comunicatul de la MT.

Potrivit acestuia, pe structura SC CIT SA, companie detinuta 100% de statul roman prin Ministerul Turismului, au fost demarate procedurile privind infiintarea primului centru de formare in domeniul turismului la standarde ridicate. Compania a fost autorizata ca formator, urmand sa dezvolte impreuna cu Scoala Portugheza de Turism programe de formare profesionala la standarde inalte in domeniul serviciilor hoteliere, gastronomie si alte servicii turistice. Proiectul va demara public in anul 2018.

De asemenea, a fost stabilit cadrul legislativ pentru asigurarea calitatii de angajat pe tot parcursul anului, pentru salariatii sezonieri cu contract de munca de cel putin 6 luni/an – OUG 3/2017.

Pe de alta parte, comunicatul aminteste si de definitivarea cadrului legislativ care sa stea la baza functionarii Organizatiilor de Management al Destinatiei (OMD) in statiunile turistice si alte localitati de interes turistic, actiune care a reprezentat o prioritate pentru fostul ministru.

Tot anul trecut, birourile de promovare externa au fost desfiintate fiind, insa, definita, functia de atasat in turism. Atasatul de turism va asigura reprezentarea Romaniei in strainatate, in domeniul politicii turismului si promovarii produselor si serviciilor turistice, precum si a formelor de turism autohtone. Atasatii de turism vor avea rang diplomatic si, pe langa activitatile de marketing extern specifice destinatiei turistice Romania, vor raspunde si nevoilor turistilor romani aflati in dificultate in strainatate.

„Prin eforturile comune depuse de Ministerul Turismului si Ministerul Afacerilor Externe, Romania a recastigat statutul de membru al Consiliului Executiv al Organizatiei Mondiale a Turismului si de vicepresedinte al Adunarii Generale al OMT. Aceste rezultate transforma tara noastra intr-un jucator la nivelul organizatiei, conferindu-i totodata si vizibilitate la nivel mondial ca destinatie turistica”, se precizeaza in comunicat.

Alte puncte trecute in bilantul anului trecut sunt programul Primul Centru de Agrement si elaborarea Legii Turismului.

„Legea a tinut cont de cateva aspecte deosebit de importante pentru buna desfasurare a activitatilor din acest sector al economiei: stabilirea clara a regimului juridic aferent – infrastructurii turistice, in sensul imbunatatirii calitatii serviciilor oferite de structurile de primire turistica si cresterea gradului de satisfactie a turistilor care viziteaza Romania; – plajelor, in sensul protejarii calitatii acestora si exploatarii responsabile si in conditii de siguranta pentru turisti; – serviciilor publice de salvamar, salvamont si salvaspeo, astfel incat turistul sa fie protejat pe parcursul calatoriei in zonele turistice ale Romaniei; – patrimoniului turistic, in sensul stabilirii limitelor de exploatare si a modului de administrare a resurselor turistice nationale. Un alt capitol important al Legii Turismului este dedicat Sistemului Informatic de Evidenta a Activitatii de Turism din Romania”, se arata in finalul comunicatului.

Incepand din 29 ianuarie, noul ministru al Turismului este Bogdan Gheorghe Trif.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2