Bilantul ciclonului Fani in India: Cel putin 33 de victime, sute de mii de persoane ramase fara locuinte

Sute de mii de persoane au ramas fara locuinte dupa sosirea ciclonului Fani in estul Indiei, unde vanturile au atins viteze de aproximativ 200 de kilometri pe ora, au smuls acoperisuri si au distrus linii electrice si de telecomunicatii, au anuntat duminica autoritatile indiene, citate de Reuters, informeaza AGERPRES.

Cel putin 33 de persoane au murit dupa sosirea ciclonului Fani in statul Orissa in cursul zilei de vineri. Aproximativ 1 milion de persoane au scapat nevatamate dupa ce au fost transferate in centre special amenajate.

Bilantul deceselor ar fi putut fi mult mai mare daca autoritatile nu ar fi ordonat evacuari masive ale populatiei din zonele afectate cu cateva zile inainte ca acest ciclon sa se abata asupra subcontinentului asiatic.

Orasul Puri, construit pe malul oceanului si care s-a aflat pe directia de deplasare a ciclonului Fani, a suferit pagube materiale considerabile din cauza vanturilor de 200 de kilometri pe ora, care au distrus acoperisuri, au rupt cabluri electrice si de telecomunicatii si au smuls din radacina mai multi copaci in cursul zilei de vineri.

“Ciclonul a ucis 21 de oameni in Puri si aproximativ 300 de persoane au fost accidentate”, a declarat Brajabandhu Dash, medic in acest oras. Alte 12 decese au fost raportate in celelalte regiuni din acelasi stat indian.

Aceasta depresiune tropicala a scazut in intensitate dupa ce a ajuns in partea vestica a statului indian Meghalaya si in Bangladesh si va deveni nesemnificativa in urmatoarele 24 de ore, a raportat pe Twitter, duminica, Departamentul de Meteorologie al Indiei.

Potrivit unor raportari preliminare, ciclonul Fani a provocat la nivelul infrastructurii electrice pagube estimate la 12 miliarde de rupii (173,7 milioane de dolari), iar autoritatile incearca sa restabileasca alimentarea cu electricitate a serviciilor de urgente.

Peste 60.000 de persoane, inclusiv oficiali si voluntari, participa la operatiunile de salvare si ajutorare, a precizat Bishnupada Sethi, comisar al diviziei speciale de salvare, care monitorizeaza procedurile de evacuare a populatiei.

Departamentele de interventie au folosit sirene, megafoane si au trimis peste 20 de milioane de mesaje de avertizare pe telefoanele mobile ale rezidentilor din zonele ce urmau sa fie lovite de ciclon, a precizat el.

Sezonul cicloanelor din Golful Bengal poate sa dureze din aprilie pana in decembrie, iar multe furtuni pot sa devina letale pentru populatia locala. In 1999, un super-ciclon s-a abatut asupra regiunilor costiere din statul Orissa si a ucis aproximativ 10.000 de oameni.

Fani a fost cel mai puternic ciclon de vara din ultimii 43 de ani care s-a abatut asupra acestui stat indian.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1