Bistrita-Nasaud: Peste 3.300 de copaci taiati ilegal in Muntii Rodnei; prejudiciul depaseste un milion de lei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Un control al Garzii Forestiere Cluj pe raza Ocolului Silvic Cormaia – Anies din judetul Bistrita-Nasaud, inceput anul trecut si inca nefinalizat, a scos la iveala, pana la aceasta data, taierea ilegala a peste 3.300 de copaci, prejudiciul cauzat depasind un milion de lei, potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul institutiei, informeaza AGERPRES.

Fondul forestier in care s-au constatat aceste taieri ilegale apartine orasului Sangeorz-Bai si face parte din arealul Muntilor Rodnei.

Potrivit comunicatului Garzii Forestiere Cluj, controalele in zona au demarat in vara anului 2018, in urma unei sesizari anonime primite prin posta electronica spre finalul anului 2017, intarzierea fiind motivata de cei de la Garda de conditiile meteo nefavorabile si de faptul ca erau semnalate taieri ilegale de arbori pe raza ocolului silvic respectiv, fara a fi indicat un loc exact.

Numeroasele cioate provenite din taieri ilegale, care au fost gasite in timpul controalelor, au dus la sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud si a Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud.

Controalele s-au oprit odata cu caderea zapezii anul trecut si ar fi trebuit reluate in primavara acestui an de catre reprezentantii Ocolului Silvic Cormaia – Anies, insa acest lucru nu s-a mai intamplat, deoarece padurarul care avea in responsabilitate ultimul canton verificat, Valea lui David, a refuzat sa participe la verificarile din teren si a sustinut, in scris, ca nu a identificat probleme in acea zona.

Fata de padurarul respectiv a fost inceputa cercetarea disciplinara, iar in luna iulie a acestui an controalele au fost reluate.

Pana la mijlocul lunii septembrie, au fost identificate 3.350 de cioate provenite din taieri ilegale de arbori, cu un volum de aproximativ 3.000 metri cubi, iar prejudiciul a fost estimat la peste un milion de lei.

Garda Forestiera Cluj precizeaza in comunicat ca verificarile in zona respectiva continua si la aceasta data si s-ar putea incheia in aceasta toamna, in functie de conditiile meteo, urmand ca, la final, sa fie sesizat din nou Parchetul de pe langa Judecatoria Nasaud cu privire la valoarea totala a pagubelor produse fondului forestier.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2