Bitdefender: O noua amenintare cibernetica de tip ransomware infecteaza companii si institutii din Romania-GoldenEye

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Companii si institutii din Romania si din alte tari din regiune, printre care Ucraina si Rusia, au fost afectate marti de o noua amenintare cibernetica de tip ransomware, denumita GoldenEye, care cripteaza datele utilizatorilor si apoi solicita recompensa, se arata intr-un comunicat Bitdifender remis AGERPRES.

“Noua varianta de GoldenEye a facut deja victime in mai multe tari la nivel global, printre care Romania, Ucraina si Rusia. Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blocheaza datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate si apoi solicita recompensa pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor sa mai foloseasca dispozitivul infectat, dat fiind ca, dupa ce termina procesul de criptare a datelor, forteaza calculatorul sa se inchida si il face inutilizabil pana la plata recompensei de 300 de dolari”, precizeaza expertii companiei.

Potrivit sursei citate, toti clientii Bitdefender care au solutia de securitate actualizata la zi sunt protejati in fata noii amenintari.

In context, specialistii in securitate cibernetica ai Bitdefender recomanda realizarea unor copii ale datelor de importanta strategica pentru a evita pierderea acestora, actualizarea in regim de urgenta a sistemului de operare la cea mai recenta versiune, actualizarea tuturor programelor de pe calculator si evitarea folosirii de software perimat.

“Folositi o solutie de securitate performanta si actualizata la zi”, subliniaza sursa citata.

Mai multe banci si companii ucrainene, precum si principalul aeroport si sistemul informatic al guvernului de la Kiev au fost marti tintele unui atac cibernetic masiv, care a provocat perturbari ale activitatii si care a fost descris de un oficial ca fiind cel mai mare din istoria tarii, relateaza AFP si Reuters.

Vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko a anuntat marti ca reteaua de calculatoare a guvernului de la Kiev s-a prabusit din cauza unui atac informatic.

Un consilier al ministrului ucrainean de interne a spus ca atacul informatic de marti este cel mai mare din istoria Ucrainei si ca a fost folosita o versiune modificata a virusului ‘WannaCry’, care a atacat in luna mai zeci de mii de companii si organizatii din intreaga lume.

Tot marti, gigantul rus petrolier Rosneft a anuntat de asemenea ca a fost victima unui ‘puternic atac informatic’ care a vizat serverele sale. Si producatorul de otel rus Evraz a transmis ca sistemele sale informatice au fost atacate cibernetic.

Sute de mii de terminale din companii si institutii publice din intreaga lume au fost lovite in luna mai de amenintarile cibernetice de tip ransomware WannaCry si Adylkuzz, care folosesc o vulnerabilitate prezenta in majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. La mijlocul lunii martie 2017, Microsoft a furnizat un patch care blocheaza exploatarea vulnerabilitatii MS17-010, dar un numar necunoscut de calculatoare si servere la nivel global — inclusiv cele care folosesc versiuni invechite ale Windows — nu au primit respectiva actualizare si risca sa fie infectate in orice moment.

Despre vulnerabilitatea MS17-010, denumita si EternalBlue, s-a vorbit pentru prima oara in luna aprilie, ca parte dintr-o campanie mai ampla de sustragere de date de catre Agentia Nationala de Securitate din SUA (NSA). De aceasta data, atacatorii exploateaza vulnerabilitatea care ar fi fost folosita atunci in scopuri de spionaj de catre agentii guvernamentale pentru a livra victimelor diverse amenintari informatice.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *