Blocul National Sindical a propus Guvernului cresterea salariului minim brut la valoarea de 2.284 lei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Propunerea de formula de calcul transmisa Guvernului de Blocul National Sindical (BNS) privind salariul minim duce la o valoare a acestuia de 2.284 de lei, a declarat marti presedintele organizatiei sindicale, Dumitru Costin, la finalul discutiilor avute cu reprezentantii Guvernului in cadrul Consiliului National Tripartit, informeaza AGERPRES.

Acesta a precizat ca propunerea BNS duce la o valoare a cresterii salariului minim brut cu 54 de lei fata de varianta numarul 1 din cele trei variante de formule de calcul propuse anterior de Guvern.

„Blocul National Sindical a venit cu o analiza si cu o propunere noua de formula de calcul a salariului minim, care e apropiata oarecum de varianta numarul 1 cu care Guvernul a venit saptamana trecuta. In varianta 1 a Guvernului, valoarea salariului minim se baza pe corectarea actualului salariu minim cu rata inflatiei in octombrie 2019 raportat la 2018 si la cresterea reala a productivitatii pe persoana ocupata in 2018 raportata la 2017 si ducea la valoarea de 2.230 de lei.

Propunerea noastra presupune corectarea salariului minim brut actual cu rata inflatiei medie anuala, nivel estimat pe 2020, cu cresterea reala a productivitatii pe persoana ocupata nivel estimat 2020 raportat la 2019 si corectat cu jumatate din rata de crestere a salariului real 2020 pe 2019, care duce la o alta valoare, de 2.284 lei, deci e o diferenta in brut de aproape 54 de lei. Urmeaza ca in cursul anului viitor, o data cu alte masuri pe care le-am propus astazi Guvernului, in momentul in care vom discuta despre salariul minim din 2021, sa vedem in ce masura prognozele pe care ne-am asumat acest salariu minim au fost realizate, iar in situatia in care prognozele nu au fost atinse vom face in primul rand o corectie pentru ceea ce nu am atins ca obiective anul acesta prin estimarea noastra, plus corectiile care se impun pentru anul care urmeaza, pe baza prognozelor pentru anul 2021”, a afirmat Dumitru Costin.

Acesta a precizat ca prim-ministrul Ludovic Orban i-a raspuns ca va reflecta asupra propunerii transmise de Blocul National Sindical.

„Guvernul nu a respins aceasta varianta, saptamana trecuta ne-au pus la dispozitie trei variante de lucru in viziunea lor, astazi au asteptat de la partenerii sociali viziunea acestora, iar noi am transmis propunerea BNS”, a precizat Dumitru Costin.

Guvernul urmeaza sa stabileasca, in urmatoarele saptamani, formula pe baza careia sa se calculeze noul salariu minim pe economie, si se afla in aceste zile in consultari cu sindicatele si cu patronatele.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole