BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru 2015

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

bnr2Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere cu 0,4 puncte procentuale prognoza de inflatie pentru acest an, la minus 0,7%, iar pentru 2016 prognoza a fost revizuita in crestere cu 0,4 puncte procentuale, la 1,1%, a anuntat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei, scrie Agerpres.

In raportul publicat in luna august, BNR estima pentru finalul acestui an o inflatie de minus 0,3%, iar pentru 2016 de 0,7%.

Guvernatorul BNR a mentionat ca intrarea inflatiei in teritoriu negativ a fost cauzata de reducerea TVA la alimente la 9% in vara acestui an. “Fara reducerea TVA, nu se intra in teritoriu negativ in mod categoric. Avem si un intervalul mare de incertitudine care ne creeaza dificultati in a lua deciziile cele mai corecte pentru viitor, atat pe plan intern si multe pe plan extern”, a mai spus Isarescu.

Potrivit Raportului, in cazul in care nu s-ar fi redus TVA la alimente, inflatia ar fi fost de 2,1% in 2015 si de 2,7% la finalul anului 2016.

Mugur Isarescu a atras atentia si asupra faptului ca masurile fiscale au generat fluctuatii mari in ceea ce priveste evolutia inflatiei, astfel ca, de la o scadere in teritoriu negativ anul acesta pana la jumatatea anului viitor, inflatia va reveni pe crestere, urmand sa se plaseze peste intervalul de variatie in trimestrul trei din 2017.

Tinta de inflatie a BNR pentru urmatorii ani este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

 

Print Friendly, PDF & Email

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2