BNR: Averea neta a romanilor a depasit anul trecut 2.000 de miliarde de lei

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Averea neta a populatiei din Romania a depasit anul trecut 2.000 de miliarde de lei, in apropiere de pragul maxim inregistrat in urma cu un deceniu, in anul 2008, iar activele imobiliare au avut cea mai mare pondere in avutia neta a romanilor, aproape 80%, potrivit datelor din Raportul asupra stabilitatii financiare publicat de Banca Nationala a Romaniei, informeaza AGERPRES.

“Situatia bilantiera a populatiei a continuat evolutia pozitiva in perioada parcursa de la ultimul Raport (decembrie 2018 n.r.). Averea neta a populatiei s-a majorat in anul 2018, apropiindu-se de valoarea maxima inregistrata in anul 2008, dupa o crestere de 9,7% in ultimul trimestru al anului 2018 raportat la aceeasi perioada a anului precedent. Evolutia a fost determinata intr-o proportie ridicata de cresterea activelor imobiliare coroborata, intr-o masura mai redusa, cu cea a activelor financiare”, se precizeaza in document.

Activele imobiliare ale romanilor sunt in jur de 1.600 de miliarde de lei, in timp ce activele financiare nete depasesc usor 400 de miliarde de lei.

“Cu toate ca Romania inregistreaza cea mai ridicata rata a detinerii de imobile din Uniunea Europeana, persista un grad crescut al inegalitatii de avutie, cele mai bogate 10% din gospodarii detinand aproximativ 60% din avutie. Astfel, exista posibilitatea ca nivelul inegalitatii sa se majoreze, in conditiile in care de cresterea valorii activelor nefinanciare va beneficia doar o parte restransa a populatiei”, se spune in raport.

BNR precizeaza in raport ca se remarca in continuare preferinta populatiei pentru investitiile sigure in depozite si numerar, circa 40% din total activ in decembrie 2018.

“O serie de inegalitati persista si la nivelul economisirii bancare: aproximativ 78% din deponenti detin depozite pana in 5.000 lei, in timp ce 71% din valoarea depozitelor e detinuta de doar circa 5% din deponenti”, spun reprezentantii BNR in raport.

In ceea ce priveste investitiile populatiei in titluri de stat, acestea s-au majorat semnificativ la finalul anului 2018, cu aproximativ 45 la suta, comparativ cu luna decembrie 2017, pe fondul initierii programului Tezaur de catre Ministerul Finantelor Publice ce permite populatiei subscrierea directa pentru titluri de stat cu scadente intre unu si cinci ani. Acestea reprezinta insa o proportie scazuta in total activ, doar 1,4%, in decembrie 2018, arata raportul BNR.

“Sectorul populatiei si-a consolidat pozitia de creditor net fata de sectorul bancar in primul trimestru al anului 2019. Pe fondul unui ritm de crestere mai accelerat al imprumuturilor fata de cel al depozitelor, pozitia de creditor net in moneda nationala a scazut in primele luni ale anului 2019. In contrast, pozitia neta in valuta a continuat sa se imbunatateasca, fiind de circa 1,7 ori mai mare decat cea din aceeasi perioada a anului 2018”, se mai arata in raport.

Pe de alta parte, conform sursei citate, datoriile romanilor au avansat cu 6,6% in primul trimestru din acest an, pana la 151,7 miliarde de lei, fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului precedent, creditul ipotecar fiind responsabil de cresterea indatorarii populatiei.

“Indatorarea sectorului populatiei a continuat sa avanseze in primul trimestru al anului 2019, atingand valoarea de 151,7 miliarde lei, cu 6,6% mai mare comparativ cu nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent. Cresterea creditului ipotecar factorul principal ce a sustinut cresterea indatorarii, fiind sustinut intr-o masura mai mica de creditul de consum”, se arata in raport.

Potrivit sursei citate, ponderea datoriei totale in PIB s-a redus marginal, in contextul unui ritm de crestere mai accentuat al economiei relativ la avansul creditarii. Decalajul de intermediere financiara ramane semnificativ fata de zona euro, Romania inregistrand in continuare cel mai scazut nivel al indicatorului din Uniunea Europeana.

“Raportul dintre datorii si venitul disponibil brut a continuat sa se imbunatateasca pe fondul dinamicilor salariale pozitive. Cu toate acestea, persista discrepante semnificative, persoanele cu venituri reduse inregistrand grad de indatorare semnificativ mai ridicat fata de cei cu venituri peste salariul mediu, in special pentru creditele ipotecare. Gradul de intermediere financiara trebuie sa creasca intr-o maniera sustenabila, prin imbunatatirea accesului la servicii bancare a populatiei rurale si prin cresterea educatiei financiare a populatiei”, se mai arata in raport.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2