BNR: Fluxul net de investitii straine directe – 5,26 miliarde euro in 2018

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Fluxul net de investitii straine directe in anul 2018 a inregistrat valoarea de 5,266 miliarde de euro, din care 5,546 miliarde de euro participatii la capitalurile proprii, informeaza Banca Nationala a Romaniei, printr-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

BNR mentioneaza ca nivelul este rezultat prin insumarea aportului la capitalul intreprinderilor ISD, in valoare de 2,973 miliarde de euro, cu profitul reinvestit in intreprinderile ISD in valoare de 2,573 miliarde de euro.

Creditul net de la investitorii straini are valoare negativa, de -280 milioane euro. BNR precizeaza ca valoarea creditelor nete primite de la investitorii straini a fost mai mica decat valoarea creditelor nete acordate acestora.

Soldul investitiilor straine directe la 31 decembrie 2018 a atins nivelul de 81,124 miliarde de euro, din care: 57,479 miliarde de euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (70,85%); 23,645 miliarde de euro credit net primit de la investitorii straini (29,15%).

Veniturile nete din participatii la capital au inregistrat valoarea de 6,123 miliarde de euro si au fost calculate ca diferenta intre profiturile dupa impozitare obtinute de intreprinderile ISD care au inregistrat profit, in valoare de 8,930 miliarde de euro, si pierderile intreprinderilor ISD care au inregistrat pierderi, in valoare de 2,807 miliarde de euro.

Veniturile nete din dobanzi, au inregistrat un nivel de 672 milioane euro si au fost calculate ca diferenta intre dobanzile primite de catre investitorii straini directi pentru creditele acordate intreprinderilor detinute in Romania si dobanzile platite de catre acestia pentru creditele primite de la intreprinderile lor din Romania, atat direct cat si prin alte companii nerezidente din cadrul grupului.

Aceste date au fost centralizate in cercetarea statistica pentru determinarea investitiilor straine directe (ISD), realizate de Banca Nationala a Romaniei, in colaborare cu Institutul National de Statistica. Obiectivul principal al acestei cercetari statistice a fost determinarea soldului ISD in Romania la 31 decembrie 2018 si a fluxurilor (miscarilor) ISD in cursul exercitiului financiar 2018, in intreprinderile investitie straina directa rezidente.

Cercetarea statistica ISD a fost realizata in conformitate cu prevederile metodologice ale Manualului balanta de plati si pozitia investitionala internationala al Fondului Monetar International, editia a 6-a (BPM6).

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole