Bob gulas cu palinca: ciorba in stil ardelenesc

Reclame home 1
Reclame home 1

Am un coleg de apartament care scoate din cind in cind adevarate perle de intelepciune. Intre vin si otet e doar diferenta de timp, mi-a zis el mai demult la o sezatoare. Am stat, am cujetat si mi-am dat seama ca are dreptate. Pe acelasi considerent am incercat sa-mi dau seama daca exista vreo legatura temporala intre palinca si apa.

N-am ajuns la nici o concluzie, dar mi-am amintit de o patanie pe care am auzit-o de la niste prieteni vara trecuta. Profit de ocazie si v-o povestesc. Intr-un an, cindva intr-o vara niste feciori si fetiscane dornice de aventura au decis sa petreaca un weekend in Muntii Lapusului. Zis si facut: s-au luat, s-au echipat si spre munti s-au deplasat unde au luat drept serpas un cunoscut din partea locului. Nu stiu ce face un serpas in Nepal sau India, dar la noi in Maramures serpas este omul care numara pasii la serpi – o functie e-sen-ti-a-la pentru reusita oricarei expeditii. Parte din grup era si un fecior de etnie maghiara care se lauda cu un doctorat in bob gulas (nu ma intrebati de ce-l tine acolo).

Stiu insa ca din acest motiv toata lumea obisnuia sa-l alinte frumos Bob… Bob Gulas, dupa modelul din filmele cu Bond… James Bond, in timp ce altii i-au acordat titlul onorific de doftor horroris clauza in gastronomie. Asadar uite-i pe prietenii nostri la focul de tabara pregatind mincarea dupa principiul folcloric al contributiei colective: vine unu, gusta din ceaun si mai pune niste sare, vine altu, ia o gura si mai adauga niste fasole si asa mai departe.

Toate acestea stropite cu voie buna si cintece de haiducie dupa principiul ancestral: cine papa bine are corp frumos, cine bea palinca este si voios. In toiul acestei voiosii jenerale, una din membrele grupului a decis ca bob gulas-ul din cazan era cam scazut si ca era cazul sa mai adauge niste apa. Urmatoarele s-au derulat cu incetinitorul, fix ca in filmele americane.

Parca vad fata desfacind capacul sticlei si mai apoi turnind gilgiit continutul in mincare in timp ce feciorii zbiara ca din gura de sarpe: nuuuooouuu, palincaaaaaa!!! Era insa prea tirziu, sticla plingea pe jumatate goala, cazanul clocotea cu un litru mai plin. Asa au descoperit prietenii mei secretul bob gulas-ului dres cu horinca. Nu pot sa va zic ce gust are pentru ca nu l-am incercat,dar pot sa afirm cu certitudine ca in Muntii Lapusului in acea noapte a fost mare veselie.

Andrei ALBU

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2