Bogdan Trif: Strategia de dezvoltare a ecoturismului incepe sa contureze o dezvoltare durabila a turismului verde

Strategia de dezvoltare a ecoturismului incepe sa contureze o dezvoltare durabila a turismului verde, in zonele cu potential, si creste gradul de constientizare in randul autoritatilor locale, in conditiile in care aproximativ 23% din teritoriul Romaniei este acoperit de arii naturale protejate, cu o biodiversitate unica in Europa, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif, intr-un comunicat al ministerului de profil remis AGERPRES.

Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, Strategia de dezvoltare a ecoturismului, act normativ care urmareste promovarea destinatiilor ecoturistice si care creeaza cadrul legislativ necesar dezvoltarii turismului in zone protejate fara a avea impact negativ asupra mediului natural.

“Romania are un potential urias din perspectiva ecoturismului. Strategia adoptata astazi (joi, n.r.) contribuie nu doar la dezvoltarea turismului, ci mai ales la conturarea unui nou stil de viata al comunitatilor locale bazat pe principiile sustenabilitatii. Acest act normativ va fi urmat de alte legi subsecvente care vor reglementa cu exactitate toate aspectele acestui domeniu extrem de important pentru tara noastra. Era necesara o asemenea strategie mai ales ca aproximativ 23% din teritoriul Romaniei este acoperit de arii naturale protejate, cu o biodiversitate unica in Europa. Consider ca aceasta Strategie incepe sa contureze o dezvoltare durabila a turismului verde, in zonele cu potential si, mai mult decat atat, creste gradul de constientizare in randul autoritatilor locale in acest domeniu. Un aspect important din acest document vizeaza componenta educativa, prin care autoritatile si oamenii locului sa constientizeze valoarea conservarii mediului natural”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Printre masurile cuprinse in Strategie se numara dezvoltarea unei retele de destinatii ecoturistice prin recunoasterea criteriilor pe baza carora localitatile sau anumite zone pot fi incadrate in aceasta categorie.

De asemenea, actul normativ prevede si identificarea unor solutii pentru dezvoltarea turismului durabil in interiorul destinatiilor.

“Este important ca atunci cand vorbim despre ecoturism, sa existe o infrastructura care sa permita accesul turistilor in aceste zone. Ariile naturale protejate capata o valoare reala in turism daca devin accesibile pentru vizitare. O organizare deficitara a acestor zone sensibile sau lipsa acesteia le expune degradarii provocate de presiunea turistica. Tocmai de aceea Strategia de dezvoltare a ecoturismului urmareste atat promovarea turistica cat si crearea cadrului pentru un turism durabil, astfel incat generatiile viitoare sa se poata bucura de destinatiile ecoturistice din tara noastra”, a mai spus ministrul Turismului.

In plus, pentru protejarea si valorificarea patrimoniului cultural, vor fi sprijinite initiativele de dezvoltare de ecomuzee, muzee si colectii etnografice.

Totodata, actul normativ mizeaza si pe cresterea gradului de constientizare in randul comunitatilor locale privind posibilitatile de dezvoltare in domeniu, prin afaceri de familie sau prin crearea unor produse ecoturistice de catre mici intreprinzatori locali.

Strategia va contribui si la promovarea ecoturismului prin realizarea unor branduri local

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1