Bolile cardiovasculare continua sa fie principala cauza a decesului in Europa

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Bolile cardiovasculare raman principala cauza de deces in Europa, in pofida imbunatatirii situatiei in multe tari, se arata intr-un studiu publicat miercuri in revista European Heart Journal, relateaza AFP citata de Agerpres.

Analizand datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) privitoare la 52 de tari, studiul a pus in evidenta mari diferente intre state. In state cu venituri mari ca Belgia, Danemarca, Franta, Luxemburg, Portugalia, Slovenia, Spania si San Marino, bolile cardiovasculare produc la barbati mai putine decese decat cancerul.

Nu s-a observat insa nicio scadere in Rusia, Ucraina, Belarus si Kazahstan, unde cei intre 55 si 60 de ani prezinta riscuri mai mari sa moara de boli cardiovasculare decat francezii intre 75 si 80 de ani. Rata mortalitatii la barbati si la femei — de toate varstele — din cauza acestor boli este de sase ori mai mare in Rusia decat in Franta, arata studiul.

Bolile cardiovasculare, care pot duce la stop cardiac si la accidente vasculare cerebrale (AVC), reprezinta cauza mortii a circa 4 milioane de persoane pe an in Europa, adica peste o jumatate din totalul deceselor inregistrate.

In timp ce situatia s-a imbunatatit, in general, in cazul barbatilor, bolile cardiovasculare raman principala cauza de deces la femeile din toate tarile europene, cu exceptia Danemarcei, potrivit celor mai recente statistici. ‘Aceasta diferenta se explica in principal printr-o rata mai mare a accidentelor vasculare cerebrale’, afirma Nick Townsend de la Universitatea Oxford, unul din autorii studiului.

El adauga ca scaderea globala a deceselor in tarile cu venituri mari este ‘legata probabil’ de o mai mare preocupare fata de factorii de risc cardiovascular, de combaterea fumatului si de tratamente de prevenire mai eficiente. Tendinta de scadere ar putea fi insa pusa in pericol de alti factori, cum ar fi extinderea obezitatii, mai spune specialistul.

Raspunzand la o intrebare despre cauzele discrepantelor dintre tarile europene, Mike Rayner, coleg al lui Nick Townsend, apreciaza ca acestea se explica mai ales prin diferentele de mod de viata (alcool, tutun, alimentatie) si, intr-o masura mai mica, prin felul in care sunt ingrijiti pacientii cu boli cardiovasculare.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2