Bomba: Licitatii intre blocuri…pentru locurile de parcare! Deschide Primaria Baia Mare cutia Pandorei?

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Primaria Baia Mare si SPAU pregatesc un proiect de hotarare prin care baimarenii sa poata licita pentru un loc de parcare in cartiere, aici fiind vorba de asa zisele parcari rezidentiale. Subiectul a fost dezbatut in Comisia de Buget-Finante de vineri, 14 decembrie 2018, fiind scos la lumina de Nora Ghetie, sefa de la SPAU. Alesii nu se asteptau la o astfel de bomba si si-au manifestat dezacordul verbal. Si pe buna dreptatea deoarece prin acest proiect se va deschide cutia Pandorei.

In majoritatea cartierelor parcarile amenajate cam lipsesc, insa responsabilii nu au de unde sti pentru ca nu iau la pas aceste zone din Baia Mare. Numai pe strazile Petru Rares, Matei Basarab, Bogdan Voda, Garii, zona Decebal, etc. autoturismele sunt parcate pe marginea soselelor, pe trotuare iar motivul e unul simplu: fie nu exista interioare curti, fie exista insa sunt garaje sau un petec de iarba, spatiu de joaca pentru copii.

In acest context, sa nu uitam de garajele care nu adapostesc autoturisme deoarece acestea s-au transformat in incaperi de depozitare iar apartinatorii mai ocupa un loc de parcare.

Revenind la subiect, licitatia ar avea ca punct de pornire suma de 50 de lei si s-ar organiza…intre blocuri. Proiectul va avea si cateva puncte cheie. Spre exemplu, daca un proprietar are trei masini acesta nu va putea licita decat pentru o singura masina. Apoi cei care au garaje nu vor putea deloc licita. Pentru ca un locatar sa intre in competitie va trebui sa faca dovada ca este proprietarul unui autoturism.

Pe de alta parte, Ianos Gligan, consilier local, a pus o intrebare cheie sefei de la SPAU:Se vor licita si locurile ocupate de masini pe trotuare? Se vor licita si locurile de la marginea soselei? Intreb, cum se va proceda? Oamenii parcheaza asa pentru ca nu sunt parcari si nici curti interioare si nu au unde sa-si lase autoturismele si atunci cum veti face? Luati bani pentru locul de pe trotuar?”.

Daniela Bazarea, consilier local, a intervenit: “Daca un pensionar cu venituri mici are o masina si vecinul cu bani are si el o masina, ambii locuind evident la bloc, atunci pensionarul nu are nicio sansa sa castige licitatia pentru ca nu are putere financiara. Vi se pare corect?”

Contactati telefonic, ieri, consilierii locali Daniela Bazarea si Gheorghe Gligan au venit cu urmatoarele declaratii pentru ZiarMM.ro:

Daniela Bazarea: “S-a discutat despre instituirea unui sistem de parcari rezidentiale in sensul amenajarii parcarilor din spatele blocurilor din cartiere, care sa fie scoase la licitatie astfel incat locuitorii imobilelor respective sa aiba o parcare asigurata, dedicata. Problema  s-a conturat in jurul licitatiei, a achitarii acestei taxe. Orasul Baia Mare are foarte multi pensionari care intampina dificultati financiare. La ora aceasta proiectul nu este inca bine fundamentat si gandit. Eu am spus sa ramana aceasta propunere pentru anul viitor. O licitatie inseamna o competitie intre o persoana poate cu venituri modeste si o persoana cu venituri foarte bune pentru acelasi loc de parcare de care amandoi au nevoie. Raman la parerea ca sa ramana acest proiect pentru anul viitor ca sa fie bine gandit si pus intr-un context integrat.”

Gheorghe Gligan: “Din punctul meu de vedere nu se poate face licitatia pentru locurile de parcare intre blocuri din foarte multe motive. In primul rand pentru ca vom incuraja o specula in sensul in care si cei care nu folosesc parcarea, dar vor licita si vor castiga o vor da la altul, care nu a castigat licitatia sau nu a participat, pentru un pret mai mare. Eu nu sunt pentru licitatie decat daca fiecare poate licita facand dovada proprietatii unei singure masini si sa nu poata instraina locul de parcare. Vreau sa atrag atentia atat executivului Primariei cat si colegilor din Consiliul Local spunandu-le ca Primaria nu este un SRL care vrea sa faca profit! Primaria este o institutie care trebuie sa gestioneze cat mai ieftin serviciile pentru cetateni. Cand se liciteaza locul de parcare nu profit se vrea a face?

Ramane de vazut ce se va intampla cu acest proiect. Echipa de la ZiarMM.ro va va tine la curent pe acest subiect.

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2