Bombele cu fragmentatie au facut 971 de victime in 2016, marea majoritate in Siria

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Bombele cu fragmentatie, interzise prin Conventia internationala de la Oslo, au provocat de doua ori mai multe victime civile in 2016 decat in urma cu un an, marea majoritate a acestora fiind consemnate in Siria, releva raportul anual al Coalitiei impotriva bombelor cu fragmentatie, transmit AFP si DPA, informeaza AGERPRES.

Publicarea raportului survine cu cateva zile inaintea conferintei statelor parti ale Conventiei de la Oslo, prevazuta intre 4-6 septembrie la Geneva.

Aceste arme pot contine zeci de mini-bombe care se disperseaza pe o zona vasta, dar nu explodeaza toate, transformandu-se in mine antipersonal care, la cel mai mic contact, pot ucide sau mutila, chiar si dupa multi ani de la lansarea lor.

In 2016, 971 de oameni (98% din ei civili) au fost ucisi sau raniti de astfel de bombe, comparativ cu 419 in 2015, indica raportul. Din totalul victimelor de anul trecut, 860 au fost inregistrate in Siria, 51 in Laos, 38 in Yemen, noua in Vietnam, 4 in Irak, cate 3 in Libia si Sudanul de Sud si cate una in Bosnia-Hertegovina, Liban si Serbia.

Marea majoritate a acestor persoane au fost ucise sau ranite in atacuri comise in 2016, insa 14% dintre ele au fost victimele unor bombe mai vechi, neexplodate la momentul impactului — ceea ce, de altfel, se intampla cu 40% din bombele de acest tip.

”Bombele cu fragmentatie continua sa produca masacre”, iar utilizarea lor repetata ”ramane extrem de preocupanta”, a declarat pentru AFP Anne Hery, directoare a organizatiei Handicap International, membra a Coalitiei impotriva bombelor cu fragmentatie.

In vederea conferintei de la Geneva, Handicap International ”cheama statele sa aplice dreptul international si sa exercite presiuni asupra beligerantilor pentru ca acestia sa inceteze utilizarea acestei arme barbare”.

SUA, Rusia si China nu se numara printre cele 119 state care au aderat la tratatul din 2008 de interzicere a acestor arme.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1