Boris Nemtov, decorat postum de presedintele Ucrainei, Petro Porosenko

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

B-NemtovPresedintele Ucrainei, Petro Porosenko, l-a decorat marti cu titlu postum cu Ordinul Libertatii pe liderul opozitiei liberale ruse Boris Nemtov, asasinat vineri noaptea cu focuri de arma in apropierea Kremlinului, relateaza agentia EFE citata de Agerpres.

‘Pentru noi, Boris va fi mereu un patriot al Rusiei si un prieten al Ucrainei. El a demonstrat prin viata sa ca acestea sunt compatibile, trebuie doar sa-ti doresti acest lucru’, a subliniat Porosenko intr-un comunicat emis dupa ce a semnat decretul prin care l-a decorat pe Nemtov cu cea mai inalta distinctie pe care Ucraina o acorda cetatenilor straini.

Nemtov a luptat ‘pentru libertatea voastra si a noastra (a rusilor si ucrainenilor n. r.). Acest tel istoric a fost deviza de baza a lui Boris Nemtov. Din acest motiv am decis sa-l decorez cu Ordinul Libertatii’, a explicat in continuare seful statului ucrainean.

Nemtov nu a fost doar un aprig opozant al presedintelui rus Vladimir Putin, el s-a impotrivit de asemenea agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei. De altfel, el a fost ucis la cateva ore dupa ce, in timpul unei dezbateri radiodifuzate, a lansat un apel pentru participarea duminica la un mars impotriva presedintelui Vladimir Putin si a politicii acestuia de sustinere a insurgentilor prorusi din Ucraina, demonstratie care in cele din urma avea sa se transforme intr-un mars funerar in memoria sa.

Opozitia rusa nu a ezitat sa califice aceasta crima drept un ‘asasinat politic’ ce ar avea la baza campania lansata de autoritatile de la Moscova impotriva celor care nu agreeaza pozitia Rusiei fata de conflictul ucrainean. ‘Pe Nemtov l-a ucis razboiul. Ipoteza principala este ca a fost asasinat pentru atitudinea sa anti-belicoasa’, a declarat pentru agentia EFE la Moscova liderul partidului liberal Iabloko, Serghei Mitrohin.

Mii de rusi au venit marti cu flori si lumanari la capela amenajata la Centrul Saharov din Moscova pentru a-si lua ramas bun de la Boris Nemtov, inainte de a fi inmormantat in aceeasi zi intr-un cimitir din Moscova.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole