Borsa are cel mai mic pret la mc de apa. Recent, acest pret a fost majorat. Redactia noastra a fost sesizata de un localnic nemultumit. Afla aici, ce ne-a spus omul si cat e mc la Borsa

Reclame home 1
Reclame home 1

Un cetatean din localitatea Borsa ne-a contactat telefonic pentru a face o sesizare cu privire la majorarea pretului la apa si canalizare. Proiectul a fost votat, recent, in plenul Consiliului Local Borsa. Omul este suparat de ce administratia locala nu a ramas la VITAL in contextul in care la aceasta ora localnicii, intr-o proportie mare, ar fi fost racordati la apa si canalizare. In prezent, doar 40% din populatia orasului se bucura de apa de la robinet, iar restul nu, zice borsanul.

Localnic, oras Borsa: “Va sun in legatura cu o hotarare a Consiliului Local Borsa prin care se mareste pretul la apa cu aproximativ 30%. Pretul la metru cub e mic insa cresterea e substantiala. Ei au hotarat ca orasul sa se retraga de la VITAL, dar nici investitii nu s-au facut, racordati la apa potabila fiind doar 40% din locuitorii orasului Borsa. Prin aceasta crestere metrul cub va fi de aproximativ 3 lei. Ei motiveaza ca exista o institutie care le-a recomandat sa majoreze deoarece se mergea cu pretul sub piata, deci li s-a recomandat. Apoi, au mai motivat ca Primaria acorda subventii angajatilor de la Serviciul de utilitati si cumva, zic ei, sunt pe pierdere. Din cate stiu eu, exista un proiect de extindere a canalizarii si unul pentru o statie de epurare, insa doar atat. Si nu se vede nimic in acest sens. Cand au castigat alegerile au zis ca dau apa gratis la borseni si sa iesim de pe VITAL pentru ca ne iau bani multi si ca apa noastra e prin cadere si ca nu avem nevoie de pompe si altele. Apoi apa asta gratis se tot scumpeste, iar investitii nu se fac deloc, numai reparatii. Nu sunt retele noi, doar vechile bransamente.”

Contactat telefonic, primarul din Borsa a explicat cum s-a produs majorarea la metrul cub de apa.

Timis Ion Sorin, primar localitatea Borsa: “Eu nu eram primar cand s-a facut iesirea din VITAL. Pretul la apa este stabilit de Consiliul Local in urma unui aviz primit de la ANRSC. Serviciul de apa si canalizare nu are voie sa fie subventionat deoarece nu este un serviciu de care beneficiaza 100% din populatia localitatii. Este un serviciu public si el nu poate fi subventionat. In acest sens, trebuie sa te supui pretului minim stabilit de catre ANRSC. Noi am trimis documentatia, iar ANRSC a stabilit pretul minim de 2,86 de lei/mc apa plus TVA. Acest pret a fost prezentat in Consiliul Local Borsa de catre Serviciul de Gospodarire a Apelor, pe care-l avem noi. Conform legii, pretul poate sa fie acceptat de catre CL sau Consiliul Local poate sa isi asume riscul in care nu accepta pretul impus de ANRSC si atunci Curtea de Conturi poate sa impute, celor care au fost impotriva, diferenta de pret. Pretul apei din Borsa este cel mai mic din Maramures si printre cele mai mici zece preturi din tara. “

Vis-à-vis de racordarea populatiei la reteaua de apa si canalizare, Timis a declarant ca, la ora actuala la reteaua de apa aproximativ 65% din populatie este racordata, iar de canalizare beneficiaza aproximativ 40%. Mai mult s-a aprobat deja finantarea pentru reteaua de canalizare.

Timis Ion Sorin, primar localitatea Borsa: “Avem, acum un proiect pe canalizare deja aprobat, iar valoarea lui se ridica la 16 milioane de lei si urmeaza sa mai depunem in aceasta vara un proiect pentru extinderea retelei de canalizare pe strazile laterale. Proiectul de la VITAL care era propus pe Borsa era un proiect care nu putea fi dus la indeplinire cum nu s-a dus la indeplinire in nicio alta localitate in afara de Baia Mare. In proiectul de la VITAL lucrarile trebuiau sa se faca pe sub terasamentul drumului DN 18 ori acest lucru este interzis adica sa se treaca pe sub drumurile nationale si europene cu retele de utilitati. Plus ca urmau sa monteze 43 de statii de pompare. Reteaua noastra de canalizare, propusa de noi si deja finantata, nu are nicio statie de pompare. Va fi o statie de epurare noua construita in orasul Borsa, pentru ca acum o avem pe teritoriul de la Moisei si o retea de magistrala de canalizare care va fi amplasata de-a lungul drumului DN 18, in afara acestei sosele.”

Ana AVRAM

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2