Botosani: Romania pierde anual sute de hectare de teren ca urmare a eroziunii malului drept al raului Prut

PNL

Romania pierde anual sute de hectare de teren ca urmare a eroziunii malului drept al raului Prut. Viiturile succesive care s-au format pe cursul apei au “rupt” din malul romanesc, diminuand semnificativ suprafetele agricole, lizierele, pasunile sau chiar fasiile de frontiera, informeaza AGERPRES.

Numai in acest an, in judetul Botosani, apele au afectat malurile Prutului pe o lungime de 4.000 de metri liniari de pe raza comunelor Suharau, Hudesti si Paltinis, dar si pe raza orasului Darabani. Pe fondul lipsei indiguirilor, viiturile rup malurile de pamant, facand ca albia apei sa se majoreze considerabil.

Primarul comunei Hudesti, Viorel Atomei, sustine ca in ultimii ani fenomenele s-au accentuat, iar suprafetele pierdute sub ape sunt foarte mari.

“La viitura din iulie avem vreo cinci hectare inghitite de Prut. In functie de numarul de viituri, intr-un an poti sa pierzi si zece hectare. Ceea ce este clar este ca se pierde din teritoriul tarii si din teritoriul comunei. Solutia este consolidarea malurilor’, a afirmat primarul din Hudesti.

El sustine ca ultimele consolidari ale malului Prutului s-au facut inainte de 1990, insa acestea au fost rupte de ape si, mai multe decat atat, au devenit parte a teritoriului ucrainean, ca urmare a faptului ca raul si-a modificat albia.

“Cand eram eu copil, Prutul era mult mai incolo. Ne jucam pe malul apei si numaram masinile care treceau pe soseaua care trece de la Cernauti la Chisinau. Acum, soseaua nu se mai vede. Se vedeau casele de la ucraineni, iar acum nu se mai vede nimic. Cred ca avem vreo 30-40 de hectare plecate’, a marturisit Viorel Atomei.

Datele privind eroziunea malului drept al Prutului sunt cuprinse si intr-un raport intocmit de Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad, prin Sistemul de Gospodarire a Apelor Botosani.

Documentul, care a fost intocmit de specialistii ai SGA si ai Inspectoratului in Constructii si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, prezinta pagubele produse, in perioada martie-iulie 2018, pe cursurile de apa din judetul Botosani, ca urmare a unor viituri puternice care au amplificat fenomenele de eroziune a malurilor.

“Eroziunile active de pe malul drept al raului Prut conduc la pierderea continua a unor suprafete importante de teren din teritoriul tarii, fiind necesare lucrari de consolidare pentru stabilizarea albiei si protectia malului drept”, este concluzia raportului.

Potrivit estimarilor specialistilor, costurile de consolidare a malului Prutului se ridica la peste 20 de milioane de lei, bani care ar trebui alocati de la bugetul de stat.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1