Brazilia respinge ajutorul propus de G7 pentru combaterea incendiilor din Amazonia

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Brazilia respinge ajutorul propus de statele din G7 pentru combatarea incendiilor din Amazonia, a anuntat seful de cabinet al presedintelui Jair Bolsonaro, cerandu-i presedintelui francez Emmanuel Macron sa se ocupe de ‘coloniile lui’ si ironizandu-l pentru incendiul de la catedrala pariziana Notre-Dame, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

‘Le multumim, dar aceste mijloace ar fi poate mai pertinente pentru reimpadurirea Europei’, a replicat Onyx Lorenzoni, seful de cabinet al lui Bolsonaro, pe un blog al platformei de informatii G1, declaratiile sale fiind confirmate ulterior pentru AFP de presedintia braziliana.

Luni, la Biarritz, presedintele francez a anuntat ca G7 a convenit un plan de ajutor ‘de cel putin 30 milioane de dolari’ pentru reimpadurirea Amazoniei, plan ce va fi finalizat in cursul Adunarii Generale a ONU la sfarsitul lui septembrie.

‘Macron nu reuseste nici macar sa evite un incendiu previzibil intr-o biserica ce face parte din patrimoniul mondial, si vrea sa dea lectii tarii noastre?’, s-a intrebat Lorenzoni. ‘El are multe de facut acasa la el si in coloniile franceze’, a adaugat seful de cabinet, facand referire la departamentele si teritoriile de peste mari ale Frantei, printre care se numara si Guyana, vecina cu Brazilia si care cuprinde o mica parte din padurea amazoniana.

‘Brazilia este o natiune democratica, libera si care nu a avut niciodata comportamente colonialiste si imperialiste cum este poate obiectivul francezului Macron. De altminteri, cu un nivel puternic de respingere pe plan intern’, a mai afirmat Lorenzoni.

Anterior, ministrul brazilian al mediului, Ricardo Salles, afirmase ca ajutorul propus de G7 este ‘binevenit’. A urmat insa o reuniunea a presedintelui Bolsonaro cu cativa ministri, iar seful sau de cabinet a schimbat tonul.

‘Nimeni nu are nevoie de o noua initiativa cu privire la Amazonia’, a declarat si ministrul de externe Ernesto Araujo, aratand ca exista deja mecanisme, sub egida Conventiei ONU privind schimbarile climatice, ‘pentru finantarea luptei impotriva despaduririi si pentru reimpadurire’.

Bolsonaro a criticat chiar el initiativa omologului francez, postand pe Twitter luni: ‘Nu putem accepta ca un presedinte, Macron, sa lanseze atacuri deplasate si gratuite contra Amazoniei, nici sa-si deghizeze intentiile in spatele unei ‘aliante’ a statelor G7 pentru a ‘salva’ Amazonia, ca si cand ar fi o colonie’.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *