Brexit: Guvernul va cere parlamentului un timp suplimentar pentru a negocia cu Bruxellesul

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Premierul britanic Theresa May le va propune deputatilor sa-i acorde un timp suplimentar pentru a negocia cu Bruxellesul un acord de Brexit revizuit, a anuntat secretarul de stat pentru locuinte, James Brokenshire, transmite AFP, informeaza AGERPRES.

Dupa ce Camera Comunelor a respins masiv la 15 ianuarie acordul indelung negociat de premier cu Bruxellesul, Theresa May incearca acum sa obtina din partea Uniunii Europene concesii susceptibile sa primeasca acceptul parlamentarilor britanici, insa discutiile sunt blocate in continuare de problema ‘plasei de siguranta’ irlandeze.

Camera Comunelor urmeaza sa ia in discutie joi strategia de urmat, insa James Brokenshire a declarat duminica pentru BBC ca guvernul intentioneaza sa propuna parlamentului sa ia in dezbatere din nou diferite optiuni cu privire la Brexit pana la finele lui februarie, daca pana atunci nu se va ajunge la un acord revizuit, un mod prin care guvernul ar pastra controlul asupra procesului.

Calendarul initial propus de guvern prevedea ca, in absenta unui acord pana miercuri, deputatii urmau sa voteze joi ce curs sa dea Brexit-ului.

‘Vom avea, desigur, o dezbatere in parlament (saptamana viitoare), cu o motiune ce va fi prezentata – o motiune importanta pe care o va prezenta guvernul’, a declarat Brokenshire.

‘Dar cred ca este la fel de important de subliniat ca guvernul se va angaja ca, daca acest (nou) vot (asupra acordului de Brexit) nu va avea loc pana la 27 februarie, vom permite prezentarea unei alte motiuni’, a adaugat el.

Partidul Laburist – principala formatiune de opozitie – a denuntat o manevra menita sa castige timp pentru a-i pune pe deputati in fata alegerii intre acordul de Brexit negociat de Theresa May si o iesire din UE fara acord, un scenariu temut de mediile economice.

Theresa May ‘pretinde ca a facut progrese, dar, in realitate, ea trage de timp’, a declarat Keir Starmer, responsabilul pentru Brexit al laburistilor, pentru publicatia Sunday Times. ‘Saptamana viitoare parlamentul trebuie sa spuna ‘ajunge!’ si sa preia controlul asupra a ceea ce se intampla’, a adaugat el.

Tot duminica, premierul a raspuns unei scrisori ce-i fusese adresata de liderul laburist Jeremy Corbyn, in care acesta semnala ca partidul sau ar sustine un acord de divort in anumite conditii, in primul rand ca Marea Britanie sa ramana intr-o uniune vamala.

In scrisoarea de raspuns publicata de Downing Street, Theresa May propune noi discutii cu laburistii, mai ales pentru examinarea unor ‘aranjamente alternative’ vizand rezolvarea problemei ‘plasei de siguranta’ irlandeze, o dispozitie, foarte criticata in Marea Britanie, ce figureaza in acordul de retragere ca ultim recurs destinat sa evite revenirea, dupa Brexit, la o frontiera fizica intre provincia britanic Irlanda de Nord si Republica Irlanda.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2