Brexit: Iesirea din UE fara un acord se va face numai cu consimtamantul parlamentului, a promis Theresa May

PNL

Regatul Unit va iesi din Uniunea Europeana fara un acord pe 29 martie numai daca parlamentul britanic isi va da consimtamantul, a anuntat marti, in fata Camerei Comunelor, premierul Theresa May, relateaza Reuters si AFP, informeaza AGERPRES.

Ea a reafirmat ca se opune unei amanari a Brexitului dincolo de data deja prevazuta, 29 martie, dar a admis totusi posibilitatea unei asemenea amanari daca parlamentul de la Londra respinge iesirea din UE fara acord, insa numai pentru o perioada scurta, mai ales ca in caz contrar Regatul Unit s-ar vedea obligat sa participe la alegerile europene din luna mai.

Venita in fata Camerei Comunelor pentru a face o declaratie despre evolutia discutiilor cu Bruxelles-ul, Theresa May a anuntat ca intentioneaza sa actioneze conform unui plan in trei etape.

Ea le-a promis parlamentarilor ca, daca va reusi sa obtina la Bruxelles o revizuire a acordului privind Brexitul respins in ianuarie de Camera Comunelor din cauza mecanismului de ”backstop” privind frontiera nord-irlandeza, va supune acest acord revizuit votului parlamentarilor britanici pe 12 martie.

Daca nu reuseste sa convinga UE sa aduca modificari clauzei de ”backstop” sau daca si un eventual acord revizuit va pica la vot in Camera Comunelor, aceasta din urma va vota pe 13 martie propunerea unei iesiri din UE fara acord.

”Regatul Unit va iesi (din UE) pe 29 martie fara un acord numai cu consimtamantul explicit al Camerei Comunelor”, a dat asigurari sefa executivului britanic.

Daca membrii Camerei Comunelor resping un Brexit fara acord, atunci pe 14 martie se va desfasura un alt vot pentru o ”extindere scurta, limitata” a perioadei de negociere prevazute de articolului 50 din Tratatul UE dincolo de data de 29 martie. Totusi, Theresa May a adaugat ca o asemenea amanare a Brexitului nu trebuie sa mearga mai departe de sfarsitul lunii iunie si ca trebuie sa se apeleze la ea doar o singura data. Totusi, aceasta amanare trebuie sa fie acceptata si de Uniunea Europeana.

”Personal, ma opun unei extinderi a articolului 50. Obiectivul nostru prioritar ar trebui sa fie gasirea unui acord si iesirea (din UE) pe 29 martie”, a subliniat sefa executivului, admitand insa ca ea doreste in acelasi timp sa raspunda preocuparilor parlamentarilor, mai ales ca unii dintre ministrii ei au amenintat in ultimele zile cu demisia daca se va concretiza varianta unui Brexit fara acord.

Ea a avertizat de asemenea ca ”o extindere a articolului 50 nu exclude un ”no-deal” (Brexitul fara acord)”. Theresa May a mentionat ca excluderea unui Brexit fara acord se poate face numai prin revocarea articolului 50, ceea ce a sustinut ca nu va face, sau prin convenirea unui acord.

Declaratia data de premierul Theresa May va fi urmata miercuri de o dezbatere in Camera Comunelor, in cadrul careia deputatii vor putea propune din nou amendamente la acordul de retragere, astfel ca este posibil ca adversarii Brexitului sa incerce inca o data prin astfel de amendamente sa transfere controlul asupra Brexitului de la guvern catre parlament, dupa doua tentative esuate in acest demers care, daca ar reusi, s-ar crea premisele intarzierii sau anularii Brexitului, eventual prin convocarea unui nou referendum.

Intre timp, la Bruxelles continua discutiile dintre negociatorii britanici si cei europeni, dar pana in prezent liderii europeni au respins orice revizuire a clauzei de ”backstop” privind frontiera nord-irlandeza.

Theresa May a acceptat anul trecut aceasta clauza pentru a debloca negocierile cu UE intrate la un moment dat in impas, dar prevederea privind ”backstop-ul” a condus la respingerea acordului in parlamentul de la Londra, deputatii britanici eurosceptici considerand ca ea risca sa mentina Regatul Unit pe termen nedefinit in uniunea vamala europeana.

In virtutea acestei clauze, Regatul Unit s-a angajat sa ramana in uniunea vamala europeana si Irlanda de Nord sa ramana aliniata anumitor norme ale pietei unice europene pana cand s-ar ajunge la o intelegere mai buna care sa evite reaparitia unei ”frontiere dure” intre Irlanda si Irlanda de Nord. Conform documentului convenit intre Londra si Bruxelles, aceasta clauza poate fi anulata numai prin acordul partilor, ceea ce inseamna ca Regatul Unit nu ar putea iesi din blocul comunitar fara acordul Uniunii Europene.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1