Brexit: Irlanda ii cere premierului britanic sa isi respecte promisiunea privind evitarea unei ‘frontiere dure’

Irlanda insista ca premierul britanic Theresa May sa isi respecte angajamentul de a furniza o asa-numita ‘plasa de siguranta’ care sa garanteze ca retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeana nu va crea o ‘frontiera dura’ cu Irlanda de Nord, a anuntat luni, in Luxemburg, ministrul de externe irlandez Simon Coveney, potrivit Reuters, informeaza AGERPRES.

Inaintea unei reuniuni cu omologii sai din UE, Coveney a declarat ca este nemultumit, dar calm, dupa impasul in care au ajuns duminica negocierile privind Brexit-ul.

El a subliniat, insa, ca un acord intre Londra si UE inca este posibil dupa summitul UE din 17-18 octombrie.

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord urmeaza sa paraseasca Uniunea Europeana la finalul lui martie 2019. UE insista sa nu fie creata o ‘frontiera dura’ intre provincia britanica Irlanda de Nord si Republica Irlanda, astfel incat Irlanda de Nord sa ramana in uniunea vamala si in piata unica europeana.

Aceasta varianta ar crea insa o divizare intre Irlanda de Nord si restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care considera ca astfel s-ar compromite integritatea teritoriala a tarii.

Liderii statelor UE spera ca la Consiliul European de miercuri si joi sa convina un acord final privind Brexitul care in principiu sa fie acceptabil si pentru guvernul de la Londra, astfel incat pe 17-18 noiembrie sa se poata desfasura un summit special la care ar urma sa fie definitivata declaratia politica privind viitoarele relatii dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1