Brexit: Londra aloca 3 milioane de lire sterline pentru ”a proteja drepturile” britanicilor in UE

home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0
home camp 0

Guvernul britanic a anuntat joi ca va aloca 3 milioane de lire sterline (3,3 milioane de euro) pentru programe de asistenta in asa fel incat celor peste un milion de britanici care traiesc in tari ale Uniunii Europene sa le fie protejate drepturile dupa Brexit, informeaza vineri EFE, transmite AGERPRES.

Londra va distribui aceste fonduri prin intermediul organizatiilor non-profit carora le va reveni sarcina de a-i informa pe cetatenii britanici cu privire la nevoia de a solicita un permis de resedinta, de a se inregistra in sistemul de sanatate al ”tarii gazda” si de a-si echivala permisul auto. Aceste organizatii vor asista persoanele care solicita ajutor in obtinerea acestor documente.

”Regatul Unit va parasi UE la 31 octombrie si doreste sa-i ajute pe britanicii care traiesc in Uniune sa fie total pregatiti pentru Brexit. Aceste fonduri le vor permite cetatenilor sa primeasca ajutoarele de care au nevoie pentru a-si proteja drepturile de resedinta si acces la servicii”, a declarat ministrul de externe britanic, Dominic Raab, citat intr-un comunicat de presa.

Guvernul de la Londra subliniaza ca acest program vine in completarea serviciilor de care britanicii pot deja beneficia prin intermediul legatiilor diplomatice ale Regatului Unit in Uniunea Europeana. Ambasadele si consulatele britanice au organizat 541 de sesiuni informative incepand din noiembrie 2017 pentru a-i tine la curent pe britanicii rezidenti in strainatate cu privire la situatia lor post-Brexit.

In ceea ce priveste relatia Regatului Unit cu blocul comunitar, ministrul britanic al transporturilor, Grant Shapps, a declarat vineri ca urmatorul punct de cotitura important pe tema Brexit-ului va fi summitul Uniunii Europene din 17-18 octombrie, la finalul caruia Londra spera ca parlamentul britanic va avea ceva nou de discutat despre Brexit.

”Urmatorul moment important care se va intampla va fi la summitul european, iar acesta va avea loc cam pe la jumatatea lunii octombrie, si acela este momentul in care ar putea exista ceva nou de discutat”, a declarat Shapps la televiziunea BBC.

In timpul interviului, Shapps a mentionat in doua randuri Consiliul European din octombrie. Parlamentul britanic va avea suficient timp sa dezbata ”orice aspect nou, sper, (rezultat) din acest efort intensificat din partea UE si a diplomatilor nostri cu scopul de a ajunge la un acord negociat. A existat probabil doar o mica raza de lumina” din partea liderilor UE atunci cand s-au intalnit cu premierul Boris Johnson, a mai spus Shapps, care a adaugat: ”Suntem pregatiti, indiferent de rezultat”.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1