Brexit – Ministrul Aurescu: Nu e cazul de nicio ingrijorare; nu se schimba nimic referitor la drepturile cetatenilor romani

PNL

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri ca romanii din Marea Britanie nu trebuie sa aiba niciun fel de ingrijorare in cazul Brexitului, pentru ca drepturile acestora nu se schimba, informeaza AGERPRES.

“Nu este cazul de niciun fel de ingrijorare, nu este niciun prilej de panica. Regimul juridic actual este cel care se aplica si incepand de maine, cel putin pana la 31 decembrie 2020. Trebuie ca romanii care doresc sa se stabileasca in Marea Britanie sa faca demersurile necesare pana la sfarsitul acestei perioade de tranzitie, deci pana la finalul acestui an, ei pot sa faca aceste demersuri chiar si pana la 30 iunie 2021. Exista prevederi in Acordul de retragere care se refera si la membrii de familie apropiati, (…) iar pentru negocierile ulterioare Romania va continua sa fie cat se poate de activa pentru asigurarea unui regim de drepturi eficient pentru cetatenii romani din Marea Britanie”, a spus Aurescu, la Digi24.

El a aratat ca pana la 31 decembrie are loc perioada de tranzitie dupa Brexit si ca nu exista niciun fel de modificari radicale de regim, cu exceptia faptului ca Regalul Unit nu mai participa la procesul decizional in UE.

“In ceea ce priveste drepturile cetatenilor europeni de pe teritoriul Regatului Unit, inclusiv drepturile cetatenilor romani, pentru ca asta ne intereseaza in mod special, nu se schimba absolut nimic, este acelasi regim care se aplica cetatenilor europeni, potrivit legislatiei europene care se aplica si in momentul de fata”, a mentionat Aurescu.

Ministrul a precizat ca ar trebui ca negocierile dintre UE si Marea Britanie sa se desfasoare pana la sfarsitul lunii octombrie, cand Consiliul European ar trebui sa le aprobe.

“Noi ne dorim, din perspectiva romaneasca, dar si la nivel european o relatie de parteneriat puternic cu Regatul Unit care sa reglementeze si sa construiasca pe ceea ce exista ca interese si ca obiective comune in ceea ce priveste politica externa si de securitate comuna, in ceea ce priveste alte chestiuni, dimensiunea economica, dar si alte aspecte care tin de Regatul Unit. Speram sa fie suficient timp pentru aceste negocieri”, a afirmat ministrul de Externe.

Potrivit acestuia, Romania este preocupata de situatia cetatenilor romani care vor merge in Marea Britanie dupa ce se termina perioada de tranzitie, deoarece regimul sederii acestora nu este prevazut de Acordul de retragere.

“Pentru cei care ajung in Regatul Unit dupa 31 decembrie 2020 acordul de retragere nu acopera acest regim, prin urmare este important ca negocierile dintre UE si Regatul Unit sa ajunga la o solutie care sa asigure un regim nediscriminatoriu pentru cetatenii europeni, sa nu existe regimuri diferite intre cetatenii celor 27 de state membre de pe teritoriul Regatului Unit”, a mai spus Bogdan Aurescu.

El a sustinut ca efectul Brexit este de consolidare a UE.

“UE, chiar daca la inceput a receptat acest mesaj cu oarece scepticism, cu oarece pesimism, cred ca iese intarita in acest exercitiu pentru ca nu mai exista in niciun stat membru al UE in prezent vreo discutie despre vreo eventuala gandire de iesire din UE, dimpotriva. Este un moment care va ramane in istoria UE, sigur, nu este un moment fericit pentru UE, dar este o foarte buna oportunitate pentru ca UE sa iasa intarita. Lucram la consolidarea proiectului european, la adancirea integrarii europene. Anul acesta va incepe celebra conferinta pentru viitorul Europei care se va derula vreme de doi ani, un prilej foarte bun pentru a discuta despre cum sa consolidam si mai mult UE”, a afirmat Aurescu.

Ministrul de Externe a aratat ca Marea Britanie ramane un partener extrem de important pentru Romania.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1