Brexit: Theresa May cere vineri din nou votul Camerei Comunelor pentru acordul de retragere din UE

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul britanic va cere vineri din nou un vot al Camerei Comunelor asupra acordului privind Brexitului convenit de Theresa May cu Bruxelles-ul, relateaza AFP si Reuters, in timp ce o sursa guvernamentala a agentiei Press Association afirma ca nu ar fi vorba de un ”vot cuprinzator”, cum a fost cazul precedentelor doua voturi cand acordul a fost respins de parlamentul de la Londra, detaliile motiuni ce va fi supusa votului urmand sa fie precizate in cursul zilei de joi, informeaza AGERPRES.

Desi liderii europeni au cerut pana la finele acestei saptamani un vot favorabil privind acest acord, in caz contrar ei neacceptand o prelungire a datei efective a Brexitului dincolo de 12 aprilie, premierul Theresa May a insistat ca va cere un nou vot al Camerei Comunelor numai daca va considera ca exista sanse ca acordul sa fie votat.

Daca deputatii britanici aproba saptamana aceasta acordul incheiat in noiembrie, Cei 27 sunt de acord sa amane data Brexit-ului pentru 22 mai.

Ministrul britanic pentru relatia cu parlamentul, Andrea Leadsom, a anuntat joi o sesiune extraordinara a Camerei Comunelor pe tema acordului privind Brexitul, la finalul careia va fi votata o ”motiune”. Potrivit agentiei Press Association, ea ar fi sugerat ca deputatii vor fi solicitati sa-si dea votul numai asupra acordului de retragere din UE convenit in noiembrie, nu si asupra declaratiei politice care schiteaza planurile privind viitoarele relatii economice si de securitate intre Regatul Unit si UE.

Astfel, un vot favorabil doar pentru acordul de retragere i-ar permite Regatului Unit sa se incadreze in termenii deciziei liderilor europeni privind amanarea datei Brexitului pana la 22 mai, pentru ca pana atunci sa poata continua discutiile in vederea gasirii unei solutii pentru iesirea din impas.

Ramane de vazut si daca presedintele Camerei Comunelor, John Bercow, va accepta un nou vot asupra acordului, dupa ce el respins anterior o astfel de solicitare, motivand ca practica legislativului este de a nu vota de doua ori un text asupra caruia nu au fost aduse modificari substantiale.

Camera Comunelor a respins acordul de doua ori, in ianuarie si martie, intrucat deputatii pro-europeni au apreciat ca acesta va mentine legaturi prea slabe cu UE, in timp ce deputatii sustinatori ai Brexitului au considerat ca, dimpotriva, Regatul Unit ar ramane captiv in uniunea vamala europeana din cauza clauzei de ”backstop” pentru frontiera nord-irlandeza.

Decizia Theresei May de a cere inca o data votul legislativului survine dupa ce miercuri Camera Comunelor a respins toate cele opt motiuni care sugerau fiecare posibile solutii alternative de iesire din impas, de la anularea Brexitului sau organizarea unui nou referendum si pana la iesirea din UE fara un acord, printre celelalte variante respinse regasindu-se diferite variante de relatii cu UE post-Brexit, precum o uniune vamala sau aranjamente asemanatoare modelului canadian sau norvegian de relatii cu UE.,

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2