Brexit: Un acord intre Londra si UE este posibil in aceasta saptamana, apreciaza seful diplomatiei irlandeze

Reclame home 1
Reclame home 1

Londra si Uniunea Europeana ar putea ajunge in aceasta saptamana la un acord cu privire la Brexit, a apreciat luni, la Luxemburg, ministrul de externe irlandez Simon Coveney, dupa ce in weekend au avut loc negocieri intense asupra problemei frontierei irlandeze post-Brexit, transmite dpa, informeaza AGERPRES.

Sperantele in ajungerea la un acord intre Londra si Bruxelles au sporit in urma intalnirii intre premierii britanic si irlandez.

In absenta convenirii unui acord pana la 19 octombrie, o lege adoptata in septembrie il obliga sa solicite o amanare de trei luni a Brexitului in lipsa unui compromis. Boris Johnson a repetat categoric ca nu va cere amanarea, dar lucrurile continua sa fie neclare asupra manierei in care premierul britanic va actiona in continuare.

”Un acord este posibil si este posibil in aceasta luna, poate chiar saptamana aceasta. Dar inca nu am ajuns acolo”, a declarat Coveney inaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE.

”Trebuie sa fim prudenti, aceasta este o treaba usoara”, a continuat el.

Londra si Bruxellesul nu reusesc sa ajunga la un numitor comun asupra manierei de a se evita, dupa Brexit, o revenire la o frontiera fizica intre provincia Irlanda de Nord (ce face parte din Regatul Unit) si Republica Irlanda, care va ramane membra a UE, si de a se mentine astfel pacea pe insula Irlanda.

”Cu cat vorbim mai putin acum, cu atat mai bine”, a adaugat Simon Coveney, subliniind ca echipele de negociere au nevoie de ”timp si spatiu” pentru a-si face munca.

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al premierului britanic Boris Johnson a afirmat luni ca discutiile cu UE privind un ”acord de divort” raman constructive, dar inca este mult de lucru. El a mentionat ca Londra doreste progrese cat mai rapid posibil, desi ambele parti se afla sub presiunea timpului inaintea Summitului UE care incepe joi.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole