Brexit: Un Comitet parlamentar britanic avertizeaza cu privire la intarzierea negocierilor

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Comitetul parlamentar britanic care supervizeaza negocierile cu privire la Brexit sugereaza intr-un raport publicat duminica faptul ca retragerea Marii Britaii din Uniunea Europeana ar putea fi intarziata, avand in vedere progresele slabe in discutiile dintre Londra si Bruxelles, relateaza AFP, informeaza AGERPRES.

Comitetul apreciaza ca „s-au facut putine progrese” in unele probleme esentiale, in special in ceea ce priveste drepturile cetatenilor expatriati sau natura frontierei intre provincia britanica Irlanda de Nord si Republica Irlanda.

Marea Britanie urmeaza sa paraseasca UE la 29 martie 2019, la doi ani dupa declansarea procedurii de iesire, conform Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, si la aproape trei ani dupa votarea in favoarea Brexit la referendumul din 23 iunie 2016. Negocierile ar urma sa se incheie pana in octombrie pentru a permite ratificarea acordului de catre parlamentele european si britanic.

„Este greu de vazut cum un acord asupra Brexitului care sa acope toate subiectele poate fi negociat in timpul ramas”, subliniaza comitetul. „Si daca aspectele importante ale viitorului nostru parteneriat cu UE inca trebuie rezolvate in octombrie, guvernul ar trebui sa prevada o extindere a perioadei prevazute de art.50”, conform acestuia.

Presedintele comitetului, deputatul laburist Hilary Benn, apreciaza ca negocierile au ajuns intr-un „punct critic” si cere guvernului „propuneri detaliate” cu privire la problemele ramase nerezolvate, in special chestiunea legata de frontiera irlandeza.

„Nu cunoastem nicio frontiera internationala, alta decat frontierele interne ale UE, care functioneaza fara control sau infrastructura fizica „, explica el. Comitetul nu este „convins” de propunerea guvernului de a pune in aplicare o frontiera „fara frictiuni”. „Aceasta problema este profund ingrijoratoare”, sustine el.

Printre alte probleme nerezolvate, comitetul atrage atentia asupra drepturilor cetatenilor care sosesc in Regatul Unit in perioada de tranzitie, care trebuie sa inceapa a doua zi dupa Brexit si pe parcursul careia tara va continua sa aplice regulile UE pentru a-si mentine accesul la piata unica.

Comitetul avertizeaza ca a oferi acestor cetateni drepturi diferite fata de cei care au sosit in tara inainte de Brexit, asa cum doreste guvernul, ar fi „incompatibil” cu legislatia europeana, potrivit AFP.

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole