Brexitul ar putea costa bancile 15 miliarde de euro

Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general
Reclame home general

Institutiile financiare cu sediul in Marea Britanie s-ar putea confrunta cu costuri de 15 miliarde de euro in vederea relocarii unor activitati in Europa dupa Brexit, ceea ce va afecta profiturile bancilor in urmatorii ani, a avertizat luni Asociatia pentru Pietele Financiare din Europa (AFME), transmite Wall Street Journal (WSJ), informeaza AGERPRES.

Costul crearii unei subsidiare in Uniunea Europeana va avea “un impact semnificativ” asupra profiturilor bancare, iar costurile aditionale ar putea fi suportate de clientii europeni, sustine AFME.

Marea Britanie va iesi din UE la sfarsitul lui martie 2019, ceea ce a fortat unele institutii sa-si restructureze activitatea, iar marile banci si-au infiintat noi centre de operatiuni in interiorul blocului comunitar pentru a-si asigura accesul la clientii din UE.

Bancile cu sediul in Marea Britanie se tem de un “hard” Brexit, in urma caruia nu vor avea acces la piata unica europeana, si se confrunta cu presiuni din partea autoritatilor de reglementare pentru a evita o incheiere abrupta a legaturilor cu clientii transfrontalieri, ceea ce ar putea provoca turbulente pe piete.

In aceasta situatie, active bancare de peste 1.000 de miliarde de euro, inclusiv imprumuturi, derivate si valori mobiliare ar trebui mutate in registrele contabile ale subsidiarelor europene, apreciaza AFME.

Marile banci de investitii folosesc Londra ca baza pentru relatiile cu clientii din Europa, Africa si Asia. Mutarea activelor bancare in noile subsidiare europene va obliga institutiile financiare sa injecteze in aceste entitati capital in valoare de 70 de miliarde de euro. Aceste costuri se amortizeaza intr-o perioada de 3-5 ani, ceea ce va reduce rentabilitatea capitalului propriu (ROE) al bancilor cu 0,5%, la 0,8%, a avertizat Asociatia pentru Pietele Financiare din Europa.

Vineri, Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Angliei (BoE) au avertizat ca planurile referitoare la Brexit ale unor institutii financiare nu sunt suficient de bune, dupa ce au verificat strategiile acestora de limitare a riscurilor in urma reducerii semnificative a legaturilor financiare transfrontaliere.

“Asa cum stiti, am cerut bancilor pe care le supervizam direct sa ne impartaseasca strategiile lor legate de Brexit. Analizand aceste strategii, cred ca este corect sa spun ca cele mai multe institutii financiare nu sunt acolo unde ar trebui sa fie”, a declarat, vineri, un oficial al BCE, Daniele Nouy, la un workshop dedicat Brexitului, care se desfasoara la Frankfurt.

Daniele Nouy conduce Agentia de Supervizare Bancara (SSM) din cadrul Bancii Centrale Europene, care supravegheaza toate bancile ce sunt incorporate in zona euro si au active de peste 30 de miliarde de euro (32 de miliarde de dolari). Filialele bancilor din afara zonei euro sunt supervizate local de autoritatile nationale.

Mark Carney, guvernatorul Bancii Angliei, a stabilit pentru 14 iulie termenul limita pana la care bancile interne si externe isi vor prezenta planurile privind modul in care se vor descurca, daca nu va exista un acord comercial dupa iesirea Marii Britanii din UE.

“Treaba mea este sa ma asigur ca bancile sunt pregatite si au planuri de urgenta, pe care le vom analiza, apoi vom cere bancilor sa le imbunatateasca”, a declarat Carney, pentru publicatia germana Handelsblatt.

“Revizuim aceste planuri inca de la referendum si in aproximativ zece zile bancile vor prezenta o actualizare a lor. Treaba mea este sa fiu ingrijorat de cel mai grav scenariu, in care nu s-ar incheia niciun acord. Dar cred ca este posibil sa avem in final un acord”, a afirmat guvernatorul Bancii Angliei.

BCE a anuntat recent ca institutiilor financiare cu sediul in Marea Britanie, care vor sa-si mute operatiunile in zona euro pentru a-si pastra accesul la piata unica europeana dupa Brexit, trebuie sa li se permita un interval de sase luni pentru o noua licenta.

Autoritatile se asteapta ca aproximativ 40 de mari grupuri bancare internationale sa-si mute subsidiarele sau filialele de la Londra in zona euro.

Autoritatile de reglementare din unele state din UE au precizat ca nu vor tolera aranjamente in care afacerile sunt conduse oficial dintr-un birou aflat intr-un stat membru, in timp ce directorii importanti si sistemele IT raman la Londra, centrul financiar dominant al Europei.

Totusi, exista riscul ca unele state membre UE sa fie tentate sa incalce regulile si sa permita astfel de operatiuni dupa Brexit. Problema va afecta in special diviziile de gestionare a activelor (asset management), in conditiile in care Marea Britanie este al doilea mare centru global dupa SUA, gestionand active in valoare de 5.700 de miliarde de lire sterline (7.000 de miliarde de dolari) in numele clientilor, majoritatea fiind din Europa Continentala.

Firmele de servicii financiare cu sediul in Marea Britanie, ingrijorate ca ar putea pierde accesul la piata unica europeana dupa finalizarea Brexitului, iau in calcul mutarea unor operatiuni si angajati in alte centre financiare europene, cum ar fi Frankfurt, Paris, Berlin, Amsterdam si Luxemburg.

Organismele de supervizare au anuntat bancile ca vor trebui sa aiba un anumit nivel al capitalului, al numarului de directori de top si al modelelor de risc aprobate pentru a obtine o licenta care sa le permita sa opereze in UE.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *