BRIGHT SKY RO – Aplicație folosită de tot mai multe victime ale violenței domestice

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Bright Sky RO este singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență specializată persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o astfel de persoană, de la lansare și până în prezent, aplicația și pagina web asociată acesteia fiind utilizate de aproape 88.000 de ori de victime ale violenței domestice, preponderent femei, dar și bărbați și minori.

Potrivit datelor Poliției Române, în perioada ianuarie – aprilie 2023, în România au fost emise 4.075 de ordine de protecție provizorii, cu 3,7% mai multe față de primele 4 luni ale anului trecut. Cu precizarea că în continuare, cea mai mare pondere în sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe”, urmate „amenințare”. Am cerut o situație cu privire la folosirea acestei aplicații la nivel de județ Maramureș.

„Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violența domestică și folosesc activ Bright Sky RO. Aplicația și pagina web asociată acesteia au fost utilizate de aproape 88.000 de ori de victime ale violenței domestice, preponderent femei, dar și bărbați și minori, sau de către cei care aleg să ajute în astfel de situații. Accesările au fost înregistrate de la lansarea aplicației în România, în mai 2020, până în prezent. Secțiunea în care sunt explicate formele de abuz rămâne cea mai utilizată din aplicație, cu peste 10.000 de accesări.

Fenomenul violenței domestice este în continuă creștere pe teritoriul țării noastre. În perioada ianuarie – aprilie 2023, în România au fost emise 4.075 de ordine de protecție provizorii, cu 3,7% mai multe față de primele 4 luni ale anului trecut, arată datele Poliției Române. Din luna martie 2023, Bright Sky Ro include și un ghid de prevenție a fenomenului traficului de persoane, elaborat în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care conține informații despre cum se manifestă acest fenomen, cine poate deveni victimă, cum se poate proteja aceasta de traficanți și unde poate solicita ajutor.

Cele mai accesate funcții ale aplicației rămân: ghidurile (în special formele de abuz și ghidul de siguranță online), chestionarul de evaluare a siguranței într-o relație și funcția de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistență și suport. Bright Sky RO permite apeluri rapide către servicii de asistență. De la lansare, 417 persoane au sunat la 112 și au găsit sprijin, direct prin intermediul aplicației. Funcția „Jurnalul meu”, prin care pot fi trimise poze, videoclipuri sau fișiere audio în mod sigur, fără riscul de a fi vizualizate de alte persoane, a fost utilizată de 823 de ori. Materialele încărcate aici pot fi folosite ulterior ca dovezi, pentru a documenta abuzurile în fața organelor de anchetă sau în instanțele de judecată”, arată oficialii Poliției Române.

„Prevenirea violenței domestice reprezintă o prioritate pentru Poliția Română. În cadrul acestei campanii cu o durată de 100 de zile au fost organizate 270 de acțiuni cu grupuri țintă în mediul urban și 152 în mediul rural, activități ample de prevenire, cu peste 17.000 de beneficiari. Dorim să diversificăm modalitățile de transmitere a mesajelor și să ne orientăm și spre viitori profesioniști care vor lucra cu victimele violenței domestice, să informăm tânăra generație de medici, juriști și asistenți sociali. De aceea, vom continua și în acest an să ne adresăm potențialelor victime, dar și studenților și masteranzilor și să lărgim aria parteneriatelor în acest domeniu. Îi invităm alături de noi pe toți cei care doresc să schimbe mentalități, să promoveze drepturi egale pentru toți cetățenii, indiferent de sex, nivel de educație sau vârstă, situație matrimonială sau materială”, a declarat Sorin Stănică, Director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

Datele oficiale arată că la nivelul țării noastre, în primele 4 luni ale acestui an, cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 61%, urmate de „amenințare” – 11% și „abandon de familie” – 9%.

Dragoș HOJDA

Print Friendly, PDF & Email
Reordonat – Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole
Reclame sfarsit articole