Broker: Casele se scumpesc. Românii care vor să cumpere ieftin mai au câteva luni la dispoziție

Prețurile locuințelor se vor scumpi în următoarele 6 – 12 luni, conform lui Valentin Anghel, broker de creditare și fondator al AVBS Credit. Mai mult de atât, nu numai locuințele noi vor suferi o majorare a prețurilor, toată piața rezidențială din România va simți pe propria piele cum a afectat inflația întreg sectorul construcțiilor.

Majorarea prețurilor la locuințe va fi propulsată de o creștere a cererii din partea românilor care încep iar să vâneze creditele, crede Valentin Anghel. Totodată, faptul că dezvoltatorii imobiliari au construit la niște prețuri mai mari în perioada inflației, va duce la o creștere generalizată a costului caselor.

„În perioada inflației dezvoltatorii au construit destul de scump, având în vedere prețul materialelor de construcție care a crescut. În același timp, s-a construit mult, dar s-a vândut mai puțin. Din aceste motive, dezvoltatorii imobiliari vor vrea să își recupereze profitul slab din acea perioadă. Mai mult ca sigur, în următoarele 6 – 12 luni, prețurile locuințelor vor crește”, a explicat Valentin Anghel.

Inflația ridicată și creșterea dobânzilor a dus la o temperare a apetitului românilor de a-și cumpăra propriile locuințe. În ultimii doi ani, românii au contactat mai puține împrumuturi pentru achiziția de proprietăți rezidențiale, lucru pus pe seama faptului că aceștia au așteptat ieftinirea creditelor. Conform brokerului de credite, perioada de așteptare a dobânzilor mai mici s-a încheiat: „Băncile din România au început să aibă dobânzi competitive la credite, oamenii se înghesuie din nou să semneze credite pentru case.”

Odată cu reducerea inflației și redresarea puterii de cumpărare a populației, creșterea prețului proprietăților rezidențiale noi va fi domolită de accelerarea valului de renovare a clădirilor rezidențiale existente, care le va crește atractivitatea și prețul. Din acest motiv este posibil să asistăm la scăderea diferențialului dintre dinamica prețului proprietăților rezidențiale noi și a prețului proprietăților rezidențiale existente, conform unei analize Alpha Bank. Fondatorul AVBS spune că prețul caselor vechi va crește odată cu cel al locuințelor noi.

„De ce să crească prețul la casele vechi? Cel care vinde un imobil vechi dorește, cel mai probabil, să cumpere unul nou. Acestuia nu îi va conveni să îl vândă foarte ieftin și să cumpere foarte scump. Este un efect în lanț”, explică Valentin.

Integral pe wall-street.ro

Distribuie articolul
Adaugă un comentariu