Bruno Le Maire: Franta este pregatita sa-si reduca participatia la Renault pentru a consolida alianta cu Nissan

Reclame home 1
Reclame home 1

Franta este pregatita sa-si reduca participatia detinuta la Renault SA pentru a consolida parteneriatul dintre Renault si Nissan Motor, a declarat ministrul de Finante, Bruno Le Maire, intr-un interviu acordat AFP, transmite Reuters, informeaza AGERPRES.

Renault si Nissan au un parteneriat din anul 1999, in care Renault detine 44,3% din actiunile Nissan, in timp ce Nissan controleaza un pachet de 15% din actiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianta Renault-Nissan a fost extinsa in 2016 prin includerea Mitsubishi.

Guvernul francez este cel mai mare actionar al Renault, cu o participatie de 15%.

Autoritatile de la Paris ar putea lua in considerare reducerea participatiei daca aceste demers ar duce la o alianta „mai solida” intre companiile din Japonia si Franta. Ne putem reduce participatia. Aceasta nu este o problema atat timp cat, la finalul procesului, avem un sector auto mai solid si o alianta mai robusta intre cei doi mari producatori auto, Nissan si Renault”, a declarat Bruno Le Maire.

Reprezentantii Renault si Nissan nu au raspuns solicitarii Reuters de a comenta declaratiile ministrului francez de Finante.

Acesta afirmase anterior ca Executivul francez este deschis la aliante in care sa fie implicat Renault atat timp cat interesele industriale ale Frantei sunt protejate, si va lua in considerare orice acord intre Renault si Fiat Chrysler care respecta alianta dintre grupul francez si partenerul nipon Nissan.

Producatorul auto italo-american Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a propus, saptamana trecuta, o fuziune de peste 35 de miliarde de euro cu Renault. Piata de baza a Renault este Europa, dar compania are o prezenta buna si in Asia, prin alianta cu producatorii auto niponi Nissan si Mitsubishi, in timp ce FCA are o prezenta puternica in America de Nord si America Latina.

Joi, Fiat Chrysler a retras oferta de fuziune pentru Renault, acuzand conditiile politice din Franta pentru renuntarea la crearea celui de-al treilea lider global in industria auto, dupa Volkswagen si Toyota.

Surse apropiate de Consiliul de Administratie al Renault au declarat pentru Reuters ca Fiat a decis sa retraga oferta dupa ce Franta a incercat sa intarzie decizia privind tranzactia, pentru a incerca sa obtina sprijinul Nissan, partenerul de alianta al Renault.

Oficialii guvernamentali francezi ar fi facut presiuni pentru ca Nissan sa sprijine fuziunea dar sefii companiei nipone au spus ca se abtin, adauga sursele.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2