Bugetul statului a pierdut 155 de milioane de lei, in urma cresterii accizei la bere

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Cresterea accizei la bere in 2013 se estimeaza ca a condus la o diminuare cu 155 de milioane de lei a incasarilor bugetare din acciza si TVA pentru bere, comparativ cu varianta in care acciza s-ar fi mentinut la nivelul anului 2012, a afirmat, marti, directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Constantin Bratu, citand o analiza efectuata in acest sens de compania de consultanta A.T. Kearney, transmite Agerpres.

„Statul — Guvernul Romaniei — avea optiunea la inceputul anului trecut sa pastreze nivelul de acciza sau „over the night” s-a gandit ca ar fi bine sa-l modifice cu 10%. Intr-o analiza facuta de A.T. Kearney, reiese ca statul, alegand aceasta a doua optiune, a pierdut 155 de milioane de lei la bugetul statului doar din doua componente: componenta de acciza si componenta de TVA.

Din pacate, nici in valoare absoluta la accize nu s-au incasat mai multi bani calculati la cursul de schimb, iar din TVA, din cauza contractiei pietei, scaderea este si mai mare. 155 de milioane de lei sunt bani pe care statul roman putea sa ii aiba la nivelul anului trecut daca decidea ca aceasta piata sa ramana cu nivelul de acciza asa cum era el stabilit”, a explicat Bratu, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, din cauza diminuarii puterii de cumparare a romanilor, a cresterii accizei la bere, in conditiile in care jumatate din pretul unei beri il reprezinta taxele, si a scaderii increderii populatiei in economia nationala, la care s-a adaugat o vreme mai putin favorabila consumului de bere, piata berii a scazut in 2013 cu 10,3%, de la 18,2 milioane de hectolitri in 2012, la 16,3 milioane de hectolitri.

In acest context, Constantin Bratu a subliniat interdependenta care exista intre industria berii si celelalte sectoare.

„1,9 milioane de hectolitri de bere pe care noi nu i-am mai produs. Este o pierdere pentru noi, dar, daca ar trebui sa ne gandim la transportatori, de pilda, sunt 15.000 de tiruri care nu s-au mai incarcat anul trecut cu bere. Daca ar fi sa vizualizam cele 15.000 de tiruri, avem cam 250 de kilometri. Imaginati-va ca va duceti acum, de 1 mai, la mare si pana pe A3 veti gasi pe 250 de kilometri de tiruri trase pe dreapta.

Imaginati-va ca 15.000 de soferi de tiruri au trebuit sa munceasca mai putin, ca o consecinta a acestei decizii (de crestere a accizei — n.r.). Daca vrei sa ai venituri la buget mai mari trebuie sa ai o fiscalitate adaptata bugetului tau. Din pacate, consecinta s-a vazut, iar aceasta consecinta o putem analiza si din punct de vedere al consumului per capita — 81 de litri de bere s-au consumat la nivelul anului 2013, similar nivelului 2005 — 2006 si mult in urma celui realizat in 2008 (100 de litri pe cap de locuitor — n.r.)”, a precizat reprezentantul Asociatiei.

Totusi, 2013 a fost un an bun din perspectiva exporturilor, in conditiile in care Romania a inregistram „niste exporturi istorice”, cu 50% mai mari fata de anul anterior.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2