Bulgaria a atras investitii straine directe in valoare de peste 953 de milioane de euro

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Investitiile straine directe (FDI) in Bulgaria au urcat la 953,1 milioane de euro in primele zece luni din 2019, cu 554 milioane de euro mai mult comparativ cu perioada similara din 2018, arata datele Bancii Centrale, transmite Novinite, informeaza AGERPRES.

Cele mai semnificative investitii straine directe in Bulgaria au provenit din Olanda (422 milioane de euro), Germania (233,7 milioane de euro) si Marea Britanie (168,2 milioane de euro).

Sudul Bulgariei si marile zone economice de langa Sofia, Plovdiv, Haskovo si Dimigtrovgrad continua sa atraga cea mai mare parte a FDI. Cu exceptia unor investitii in sectorul auto realizate in Vratsa (Teklas si MD Elektronik), Lovech (Voss Automotiv) si Plevna (Leoni), autoritatile de la Sofia considera ca nivelul investitiilor din alte regiuni din nordul Bulgariei inca este insuficient dar tendinta se va schimba dupa finalizarea autostrazii Hemus si a altor sosele in aceasta parte a tarii.

Deteriorarea structurii demografice in unele regiuni bulgare si scaderea semnificativa a populatiei in unele orase afecteaza nivelul investitiilor, in contextul lipsei fortei de munca calificate din cauza migratiei.

Recent au demarat procedurile pentru una din cele mai mari investitii straine directe in Sofia. Agentia InvestBulgaria a semnat memorandumuri cu sefii companiei chinezo-coreene Songuo Motors si ai holdingului italian Hadid pentru construirea unei fabrici care va produce vehicule electrice. Cele doua companii intentioneaza sa investeasca 200 de milioane de dolari in Bulgaria si sa creeze aproape 2.000 de locuri de munca.

Emigrantii bulgari ar putea redeveni cei mai mari investitori straini. Anul trecut, transferurile bancare private catre Bulgaria s-au ridicat la nivelul record de 1,17 miliarde de euro, iar 80% din aceasta suma a venit din tari membre ale UE, restul din state cu comunitati bulgare importante, cum ar fi SUA, Canada si Turcia.

Conform datelor Eurostat, doar patru tari membre ale UE au primit mai multi bani de la emigranti decat Bulgaria: Portugalia, Romania, Polonia si Croatia.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2