Bulgaria, cel mai mare producator global de ulei de trandafir organic si de lavanda

Ministerul Agriculturii de la Sofia a adoptat luni planul de actiune menit sa dezvolte pana in 2027 productia agricola organica, in conditiile in care Bulgaria este cel mai mare producator de ulei de trandafir organic si de lavanda din lume, transmit Novinite si Xinhua, informeaza AGERPRES.

“Planul va consolida si va dezvolta si mai mult pozitia noastra de lider la o serie de productii bio”, se arata in comunicatul Ministerul Agriculturii din Bulgaria.

Institutia vrea sa sprijine fermele bio mici si mijlocii prin promovarea producatorilor, adoptarea unor scheme de angajare temporara pentru acestea, consiliere si pregatire profesionala gratuita pentru fermierii care au culturi organice.

De la 26.662 hectare in 2011, suprafata certificata pentru culturile bio in Bulgaria a crescut de peste sase ori, ajungand la 162.332 hectare in 2018. Pe aceste terenuri se cultiva trandafiri, lavanda si vita de vie.

De asemenea, Bulgaria este printre liderii europeni in domeniul stupilor de albine din care se realizeaza produse bio, numarul lor ajungand la 265.069 anul trecut, de peste patru ori mai mult ca in 2011.

Conform datelor Eurostat, suprafata de teren alocata agriculturii organice in Uniunea Europeana era de 12,6 milioane hectare in anul 2017, echivalentul a 7% din suprafata totala de teren utilizata in agricultura, in crestere cu 25% comparativ cu situatia din anul 2012.

Statele membre UE cu cea mai mare pondere a suprafetelor de teren alocate agriculturii organice sunt: Austria (23,4% din suprafata totala de teren utilizata in agricultura), Estonia (19,6%), Suedia (19,2%), Italia (14,9%), Cehia (14,1%), Letonia (13,9%) si Finlanda (11,4 %).

In restul statelor membre UE, ponderea suprafetelor de teren alocate agriculturii organice este mai mica de 10% din suprafata totala de teren utilizata in agricultura, pe ultimele locuri fiind Malta (0,4%), Irlanda (1,7 %) si Romania, unde suprafetele de teren alocate agriculturii organice reprezentau doar 1,9% din suprafata totala de teren utilizata in agricultura.

Eurostat precizeaza ca inainte ca o suprafata de teren sa fie certificata ca fiind “organica” trebuie sa treaca printr-un proces de conversie, care poate dura 2-3 ani, in functie de cultura agricola.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 1

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2