Bulgaria stationeaza trupe la granita cu Macedonia

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

soldatiGuvernul bulgar a stationat trupe la granita cu Macedonia, care sunt pregatite sa se ocupe de un eventual val de imigranti in cazul in care situatia din tara vecina, unde au avut loc recent violente, se va inrautati, relateaza Novinite citata de Agerpres.

Trupe de comando din cadrul Unitatii Specializate de Combatere a Terorismului (SOBT) a Ministerului de Interne desfasoara exercitii comune de capturare de teroristi in zonele impadurite si deluroase cu unitatile similare macedonene.

Premierul bulgar Boiko Borisov a explicat ca aceste masuri au fost luate ca pregatire in cazul in care s-ar incerca trecerea frontierei dinspre Macedonia, potrivit postului de radio Darik.

Dupa ce Borisov a convocat Consiliul de Securitate, a fost tot mai clar ca executivul ia masuri pentru eventualitatea in care situatia din Macedonia ar escalada, cea mai mare ingrijorare fiind legata de afluxul de imigranti.

Potrivit premierului bulgar, sunt asteptate noi tensiuni in Macedonia duminica, atunci cand opozitia a programat un amplu protest antiguvernamental pentru a cere demisia premierului Nikola Gruevski.

Punctele de trecere a frontierei au fost de asemenea puse in stare de alerta, in cazul in care va aparea necesitatea de a primi macedoneni care au si pasaport bulgaresc, al caror numar se ridica la 90.000.

Borisov a explicat ca nu va fi o problema pentru cei care detin pasapoarte bulgaresti sa vina in Bulgaria si a anuntat ca Sofia ar trebui sa fie pregatita pentru o eventuala criza umanitara.

Ministrul apararii, Nikolai Nencev, a confirmat ca armata va oferi asistenta in asigurarea securitatii frontierei.

Ministrul adjunct al apararii, Rumen Nikolov, a declarat miercuri ca serviciile bulgare de securitate vor stabili in curand daca evenimentele din Macedonia au fost spontane sau au fost provocate.

Opt politisti macedoneni si 14 membri ai unui grup inarmat au fost ucisi in confruntari inregistrate la 9 si 10 mai la Kumanovo, in apropiere de frontiera cu Kosovo. Alti 37 de politisti macedoneni au fost raniti in aceste violente. Politia macedoneana a precizat ca a actionat pe baza unor informatii referitoare la indivizi inarmati ‘infiltrati’ dintr-o tara vecina (presa locala sustinand ca este vorba de Kosovo, populata majoritar de etnici albanezi), care intentionau sa comita ‘acte teroriste’ in Macedonia.

 

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 2
Reclame home 2

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1