Bulgaria va aloca 566 milioane de dolari pentru a proteja locurile de muncă

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Guvernul bulgar va cheltui peste un miliard de leva (566 milioane de dolari) pentru a plăti o parte din salariile muncitorilor în companiile ale căror operaţiuni au fost afectate de pandemia de coronavirus, a declarat luni premierul bulgar Boiko Borisov, transmite Reuters, informează AGERPRES.

Executivul de la Sofia a aprobat acest plan şi în cursul zilei de luni va revizui şi bugetul pe 2020 având în vedere majorarea cheltuielilor, a precizat Boiko Borisov, adăugând că guvernul pe care îl conduce va cere Bruxelles-ului să aprobe acest ajutor de stat.

“Vom revizui bugetul pentru că, în cel mai optimist scenariu, această măsură va costa 1-1,5 miliarde leva, dar cred că această sumă nu va fi suficientă”, a spus Borisov.

Premierul bulgar a precizat că Guvernul va plăti 60% din salariul obişnuit al muncitorilor pentru companiile care solicită acordarea acestui ajutor.

Cu toate acestea, unele organizaţii ale mediului de afaceri şi-au exprimat scepticismul cu privire la funcţionarea eficientă a acestui sprijin pentru că plata contribuţiilor sociale, pe care companiile trebuie să le plătească angajaţilor, nu este inclusă. O astfel de organizaţie a avertizat că multe companii ar putea alege să îşi trimită angajaţii în concediu plătit sau neplătit sau chiar în şomaj.

Măsura va viza companiile care au fost nevoite să se închidă din cauza măsurilor pe care Guvernul de la Sofia a fost nevoit să le impună pentru a limita răspândirea virusului precum şi companiile ale căror vânzări au scăzut în luna martie cu 20% în ritm anual. Aproximativ 10.000 din cele 3,2 milioane de persoane ocupate din Bulgaria şi-au pierdut locul de muncă de la izbucnirea crizei coronavirusului.

Înainte de această criză, Bulgaria miza pe un buget echilibrat în acest an. Ministrul de Finanţe a precizat că revizuirea bugetului va permite Bulgariei să strângă “miliarde” atunci când situaţia de pe pieţele financiare o va permite.

Măsurile destinate protejării locurilor de muncă fac parte dintr-un pachet mai amplu în valoare de 4,5 miliarde de leva pe care Guvernul de la Sofia îl are în vedere pentru a limita impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2