Buna Vestire, sarbatorita de ortodocsi si catolici

Reclame home 1
Reclame home 1
Reclame home 1

Credinciosii ortodocsi si catolici sarbatoresc marti Buna Vestire, amintind de ziua in care Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa sa devina mama lui Iisus Hristos.

Buna Vestire sau Blagovestenia este marcata in fiecare an pe 25 martie, cu noua luni inainte de Craciun, sarbatoarea fiind celebrata in Rasarit inca din anul 550, in timp ce la Roma s-a introdus in secolul al VII-lea.

Sarbatoarea inaugureaza “plinirea timpului”, adica implinirea fagaduintelor si pregatirilor venirii lui Hristos. Maria este chemata sa il zamisleasca pe Fiul lui Dumnezeu. Incuviintand, a devenit Nascatoare de Dumnezeu. Si, prin aceasta, este o ucenica desavarsita a Fiului ei, care, in ascultare fata de Tatal, isi implineste libertatea si tocmai astfel isi exercita libertatea, ascultand.

De Blagovestenii, ca si in Duminica Floriilor, este dezlegare la peste. Potrivit traditiei, cine mananca peste va fi sanatos tot anul.

In credinta populara se spune ca de Blagovestenii se dezleaga limba pasarilor cantatoare, dar mai cu seama a cucului. Acesta incepe a canta pana la Sanziene sau la Sfantul Petru, cand se ineaca cu orz. Cucul, pasare cu numeroase valente simbolice, canta de la echinoctiul de primavara pana la solstitiul de vara.

In traditia populara se spune ca de la Sanziene cucul se preface in uliu pana la Buna Vestire, cand redevine cuc, informeaza Agerpres.

Print Friendly, PDF & Email
Reclame home 3
Reclame home 3
Reclame home 3

Related posts

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclame home 2
Reclame home 2
Reclame home 2